Μετά από δύο χρόνια αναμονής, η ένταξη νέων φαρμάκων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (Θετική Λίστα) του υπουργείου Υγείας, διεύρυνε την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες για χρόνιες ασθένειες, όπως το σοβαρό άσθμα, οι ρευματικές παθήσεις, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ψωρίαση.
Eμπόδια σε αυτή τη θετική εξέλιξη φαίνεται να θέτει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς παρά την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ισχύς για τη νέα Θετική Λίστα είναι από 30/1/2021, πολλοί ασθενείς ενημερώνονται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ότι οι συνταγές τους δεν μπορούν να εκτελεστούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους.
Ο λόγος είναι γραφειοκρατικός. Ορισμένα φάρμακα υψηλού κόστους απαιτούν ηλεκτρονική προέγκριση (μέσω του Συστήματος Ηλεκρονικής Προέγκρισης). Η έκδοση της Θετικής Λίστας με την ένταξη των νέων φαρμάκων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα έπρεπε να ακολουθείται άμεσα από νέα λίστα από τον ΕΟΠΥΥ που περιλαμβάνει ποια φάρμακα πρέπει να υποβάλλονται σε ΣΗΠ και ποια όχι. Η λίστα αυτή δεν επικαιροποιήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, για να περιλαμβάνει τις εξαιρέσεις από το ΣΗΠ, με αποτέλεσμα στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να μην εκτελούν συνταγές με νέο φάρμακο χωρίς ηλεκτρονική προέγκριση, ακόμα και αν ανήκει σε κατηγορία που δεν προβλέπεται.
Η κατάσταση αυτή έχει ταλαιπωρήσει τους ασθενείς, οι οποίοι μένουν χωρίς τη θεραπεία τους, ενώ παράλληλα αναστάτωση έχει δημιουργηθεί και στους γιατρούς. H όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος, θα δώσει «ανάσα» στους Έλληνες ασθενείς, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία τους.