Εμβόλια: Της Pfizer ή τη Moderna είναι τελικά το καλύτερο;

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
21-01-2022

Τα εμβόλια είναι μέχρι στιγμής, ο μοναδικός τρόπος να ξεπεράσουμε την πανδημία. Η συζήτηση από την πρώτη στιγμή στράφηκε στην σύγκριση. Ποιο είναι το καλύτερο; Της Pfizer ή της Moderna; Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δίνει την απάντηση. Όπως φάνηκε, ελαφρώς λιγότερες οι λοιμώξεις κορωνοϊού σε εμβολιασμένους με Moderna και μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας, σε σχέση με το Pfizer.

Τα εμβόλια και η αποτελεσματικότητα τους

Όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, έχουν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Αλλά και να νοσηλευθούν με Covid-19. Συγκριτικά πάντα με εκείνους που εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech. Αυτό έδειξε νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που συνέκρινε την επίπτωση των δύο mRNA εμβολίων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ είχαν επικεφαλής την καθηγήτρια βιοπληροφορικής Ρονγκ Σου. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA).
Ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 637.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους (με δύο δόσεις).

Η έρευνα έλαβε υπόψη στοιχεία της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου 2021 και τα περιστατικά λοιμώξεων αφορούσαν κυρίως την παραλλαγή Δέλτα (η Όμικρον δεν είχε ακόμη κυριαρχήσει).

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη βρήκε ποσοστό νοσηλειών 12,7% για τους εμβολιασμένους με Moderna έναντι 13,3% εκείνων με Pfizer. Επίσης βρήκε 1,6 περιστατικά μόλυνσης με κορονοϊό ανά 1.000 εμβολιασμένους με Moderna έναντι 2,8 μολύνσεων ανά 1.000 εμβολιασμένους με Pfizer. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη θνητότητα ανάμεσα σε όσους είχαν εμβολιαστεί με τα δύο εμβόλια.

«Μολονότι υπάρχει μια διαφορά στις λοιμώξεις στους εμβολιασμένους, και τα δύο εμβόλια είναι άκρως προστατευτικά έναντι της λοίμωξης από κορονοϊό και ιδίως έναντι των πιο σοβαρών συνεπειών της λοίμωξης. Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται σχετικά με τα αποτελέσματα των ενισχυτικών δόσεων και ιδίως την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από τα εμβόλια», δήλωσε η ερευνήτρια, καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει μητέρα και νεογνό