Εμβολιασμοί: Είμαστε στη «μέση» της ΕΕ-27

vaccinations
10-02-2021

Σε συνέχεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, τα στοιχεία των εμβολιασμών φέρουν την Ελλάδα ακριβώς στη μέση του πίνακα των 27. Αν και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρυθμό των εμβολισμών και όχι στον αριθμό τους, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πίσω. Όπως παρουσιάζονται τα στοιχεία στην γνωστή πλατφόρμα ourworldindata, η Ελλάδα είναι στη 13η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποσοστό 4,01% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, με τις περισσότερες χώρες να κυμαίνονται στο 3-4% εμβολιαστικής κάλυψης. Η Μάλτα είναι πρώτη με διαφορά έχοντας εμβολιάσει σχεδόν το 9% του πληθυσμού και ακολουθεί η Δανία με σχεδόν 6%. Η Μεγάλη Βρετανία (δεν καταγράφεται στον πίνακα) που έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκίνησε νωρίτερα τους εμβολιασμούς έχει πετύχει ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο 19%.

vaccinations

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το συνολικό αριθμό δόσεων εμβολιασμού που χορηγούνται ανά 100 άτομα στον συνολικό πληθυσμό. Αυτό δεν ισούται αναγκαστικά με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν, καθώς υπολογίζονται και οι διπλές δόσεις. Δηλ. ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι αρκετά μικρότερος.

Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς. Ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα». Βεβαίως η μέχρι στιγμής πραγματικότητα δείχνει αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Με τους μέχρι τώρα ρυθμούς, οι 500.000 εμβολιασμοί θα έχουν συμπληρωθεί σε λίγες μέρες, καθώς γίνονται περίπου 20.000 την ημέρα. Με αυτό το ρυθμό επί 6 ημέρες (δεν γίνονται εμβολιασμοί την Κυριακή), θα χρειαστούμε σχεδόν ένα χρόνο, για την κάλυψη του 70% του πληθυσμού.

Ίσως για αυτό ο κ. Μητσοτάκης ήταν προσεκτικός και δεν υποσχέθηκε «καλοκαίρι ανοσίας». Είπε όμως ότι υπάρχει σχέδιο «ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί». Είναι προφανές ότι υπάρχει ελπίδα από την αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων και από την έγκριση του νέου εμβολίου της Jannsen. Το τελευταίο είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο και πιθανόν να γίνεται και στα φαρμακεία.

Πάντως για να επιτευχθεί το 70% κάλυψης «μέχρι το καλοκαίρι» όπως κατά καιρούς έχει δηλωθεί από κυβερνητικά «χείλη», θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 50.000 δόσεις κάθε μέρα, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.