Εμβολιασμοί και πιστοποιητικά εμβολιασμού, στο «μικροσκόπιο» της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. – Η πρόταση της Ελλάδας

24-02-2021

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.. Η Σύνοδος έχει προγραμματιστεί για αύριο 25 και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Ήδη για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες μια πρώτη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με ηγέτες της Ε.Ε.. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Μητσοτάκης, επανέλαβε την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πιστοποιητικού που όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη σημασία της ταχείας αδειοδότησης νέων εμβολίων από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Με σεβασμό σε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά δίχως γραφειοκρατικά κωλύματα. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Επιστολή πρόσκλησης στην Σύνοδο Κορυφής.

«Η προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσής τους», σημειώνει. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «οι νέες παραλλαγές έχουν γίνει τα κυρίαρχα στελέχη σε πολλές χώρες μέλη. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για την ανάλυση της αλληλουχίας και την προετοιμασία του εδάφους για την επικαιροποίηση των εμβολίων».

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».