Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες μετά τους άνω των 60 ετών

06-12-2021

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες – μετά τους άνω των 60 ετών – μελετά το κυβερνητικό επιτελείο. Η συζήτηση έχει άνοιξει πανευρωπαϊκά και ήδη οι αρκετές χώρες φαίνεται ότι υιοθετούν ανάλογα μέτρα.

Ήδη η Αυστρία έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ενήλικες άνω των 14 ετών.

Στη Γαλλία, υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός για όλους τους πολίτες άνω των 65 ετών, από τις 15 Δεκεμβρίου. Στην Ουγγαρία, υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι επαγγελματίες υγείας, οι δάσκαλοι στα δημόσια σχολεία και οι εργαζόμενοι σε κρατικά ιδρύματα.

Στη Γερμανία, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στην Ιταλία, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά δασκάλους και διοικητικό προσωπικό των σχολείων,  Στρατό, Αστυνομία και διασώστες από τις 15 Δεκεμβρίου. Σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης με διάρκεια μέχρι την 1η Απριλίου προχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη χώρα μας, η συζήτηση αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας στις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 ετών. Αντίθετα, η συζήτηση δεν αφορά την επέκταση της υποχρεωτιότητας σε επαγγελματικές ομάδες όπως ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με το κοινό, ή τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Η κεντρική στόχευση από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι να μειώσει ορατά τον κίνδυνο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες. Δηλαδή για όλους εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μετά τις γιορτές να ανακοινωθεί επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών. Υπό την αίρεση ότι τα ραντεβού για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά για την κυβέρνηση επίπεδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.