Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα οι αποφάσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – «Ναι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

18-03-2021

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Astrazeneca, σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν σε κάποιες χώρες.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) πάντως την Τρίτη 16 Μαρτίου, είχε ανακοινώσει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, υπερτερούν των κινδύνων από τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συμφώνησε χθες ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων. Και επομένως η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί.

Στην σχετική ανακοίνωση ο ΠΟΥ αναφέρει πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΜΑ. Ο Οργανισμός διερευνά 30 περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων μεταξύ των 5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εμβόλιο.

«Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο ΠΟΥ. Και ξεκαθαρίζει ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν μειώνει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλα αίτια».

«Σε αυτή τη φάση, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, και συνιστά συνέχιση των εμβολιασμών» καταλήγει η ανακοίνωση.