Ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο υποφέρει από την πείνα

18-10-2017

Η πείνα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από ότι η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS (συνολικά).  Υπολογίζεται ότι περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους 9, υποφέρουν από την πείνα. Το 60% αυτών είναι γυναίκες. Μάλιστα περίπου το 45% των θανάτων στα βρέφη σχετίζεται με τον υποσιτισμό.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής (World Food Day)_16 Οκτωβρίου 2017, με θέμα «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη», που εξέδωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Διατροφής καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1979 και έκτοτε τιμάται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες σχεδόν τις χώρες. Σκοπός του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η δράση σε διεθνές επίπεδο για όσους υποφέρουν από την πείνα και για την ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και της θρεπτικής διατροφής για όλους.

Για το έτος 2017, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού-Διατροφής είναι: «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο του ανωτέρω θέματος, ο FAO δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω δεδομένα:

  1. Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι επαρκής για να σιτιστεί το σύνολο του πληθυσμού της γης, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους 9, υποφέρουν από την πείνα. Το 60% αυτών είναι γυναίκες.
  2. Περίπου το 80% του εξαιρετικά φτωχού πληθυσμού στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές. Οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται στη γεωργία.
  3. Η πείνα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από ότι η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS (συνολικά).
  4. Περίπου το 45% των θανάτων στα βρέφη σχετίζεται με τον υποσιτισμό.
  5. Το κόστος του υποσιτισμού στην παγκόσμια οικονομία είναι ισοδύναμο με 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
  6. 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού – είναι υπέρβαροι.
  7. Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο απορρίπτονται χωρίς να καταναλωθούν.
  8. Μέχρι το 2050 θα πρέπει να παράγονται παγκοσμίως 60% περισσότερα τρόφιμα προκειμένου να σιτιστεί ο αυξανόμενος πληθυσμός.
  9. Κανένας άλλος τομέας δεν είναι πιο ευαίσθητος στην αλλαγή του κλίματος από τη γεωργία.
  10. Ο FAO δραστηριοποιείται σε 130 χώρες, κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, τους πολίτες, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους εταίρους για να επιτύχει τον στόχο της εξάλειψης της πείνας (ZeroHunger).

Στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού-Διατροφής, ο FAO έχει δώσει έμφαση στην μετανάστευση, καθώς τα τελευταία έτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους περισσότεροι άνθρωποι από οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω πολεμικών συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας. Το 2015, υπήρχαν 244 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες, κατά 40% περισσότερο από ό,τι το 2000. Περίπου το 1/3 όλων των διεθνών μεταναστών είναι ηλικίας 15-34 ετών και σχεδόν οι μισές είναι γυναίκες. Η πείνα, η φτώχεια και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της μετανάστευσης. Οι μεγάλες μετακινήσεις των ανθρώπων σήμερα παρουσιάζουν σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν παγκόσμια δράση.