Ένας στους δύο γιατρούς παραδέχεται ότι κάνει τουλάχιστον ένα λάθος το μήνα

14-03-2018

Σχεδόν ένας στους δύο ιατρούς παραδέχονται ότι έκαναν τουλάχιστον ένα ιατρικό λάθος τον τελευταίο μήνα, και  σε ένα ποσοστό 4% – 5% ανέφεραν ότι τα λάθη ήταν περισσότερα από τέσσερα . Στη συντριπτική πλειοψηφία τα ιατρικά λάθη συνδέονται με την επαγγελματική εξουθένωση!

Την ίδια στιγμή,  το 42% των γιατρών (παθολόγων, παιδιάτρων, χειρουργών) στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν επαγγελματική εξουθένωση (burnout). Μάλιστα, και στις τρεις ειδικότητες τα ιατρικά λάθη ήταν αποτέλεσμα τριών παραγόντων:

  • Αξιολόγηση –  βαρύτητα περιστατικού. Στην περίπτωση αυτή, τα λάθη ήταν αποτέλεσμα κακής ή ελλιπούς ομαδικής συνεργασίας.
  •  Τα λάθη σχετιζόταν με το φύλο, με τις γυναίκες να κάνουν λιγότερα
  • και την εμπειρία, με τους περισσότερους έμπειρους να κάνουν περισσότερα.

Συνήθως δεν είναι λάθη που οδηγούν σε θάνατο τον ασθενή. Τα πιο συνήθη είναι η χορήγηση λανθασμένης δοσολογίας φαρμάκου, ή λανθασμένη διάγνωση.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο του πολυκεντρικού ευρωπαϊκού προγράμματος “Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας, και ασφάλεια ασθενών”. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν αρχικά ότι σε κανένα από τα συμμετέχοντα νοσοκομεία δεν υπήρχε επίσημο σύστημα καταγραφής λάθους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο έχει ως στόχο την καταγραφή των παραγόντων που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση των νοσοκομειακών γιατρών και τον τρόπο που αυτή επιδρά στην ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας, ερωτήθηκαν 4000 γιατροί από χώρες της Ευρώπης, ενώ στο τμήμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, ερωτήθηκαν 600 γιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Το έργο οδήγησε στο σχεδιασμό παρεμβάσεων μέσα από την ιατρική εκπαίδευση που προωθούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία, τη Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.