Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς δεν έχει πρόσβαση στο γιατρό

26-12-2016

Νοσεί βαριά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Οι ελλείψεις έχουν «μπλοκάρει»» την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα ακόμη και καρκινοπαθείς να βρίσκονται σε λίστες αναμονής 6-7 μηνών για μια ακτινοθεραπεία. 

Την ίδια στιγμή, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά καθυστερούν να χειρουργηθούν λόγω έλλειψης γιατρών και ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι στην εντατική. 

Μελέτη της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποκαλύπτει ότι ένας στους τρεις ογκολογικούς ασθενείς δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού. Επίσης, το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία! 

Τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας – θα έπρεπε να υπάρχουν στο ΕΣΥ τουλάχιστον 70 – είναι μόλις 27 από τα οποία περισσότερα από τα μισά έχουν περάσει την 12ετία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και για τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Στο Ιπποκράτειο Αθηνών – που μαζί με τον Ευαγγελισμό δέχονται περιστατικά από όλη την Ελλάδα- καταγράφονται τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα στην εφημερία να υπάρχει δυνατότητα για ένα χειρουργείο. 

Για τη δεύτερη χειρουργική αίθουσα δεν υπάρχει ταυτόχρονη βάρδια. Αυτό σημαίνει ότι εάν στη διάρκεια του επείγοντος χειρουργείου προκύψει δεύτερο επείγον περιστατικό, πρέπει να περιμένει να τελειώσει το πρώτο επείγον! Στο ίδιο νοσοκομείο, συχνά σοβαρά περιστατικά νοσηλεύονται σε ράντζο λόγω μη διαθέσιμης κλίνης στην μονάδα εντατικής ενώ οι ασθενείς στη μονάδα εντατικής επιβλέπονται μόνο από δύο νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οκτώ. 

Καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται 40-45 ασθενείς ενώ τις τελευταίες ημέρες λόγω της γρίπης η λίστα αριθμεί και 70 ασθενείς.