Ενδοοικογενειακή βία: Αύξηση των περιστατικών κατά 60% στην Ευρώπη με τα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά

17-02-2023

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με τους ειδικούς να αποδίδουν την αύξηση αυτή, σε μεγάλο βαθμό, στην πανδημία και την καραντίνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου. Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σε γραπτό χαιρετισμό της στην επιστημονική ημερίδα με θέμα:«Παιδική Κακοποίηση: Πρακτικές γνώσεις για την ανίχνευση & τη διαχείρισή της», που διοργάνωσε η 3η ΥΠΕ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε, για την ανίχνευση των δραστών της παιδικής κακοποίησης, η Ελληνική Αστυνομία έχει 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα με 3.000 καταρτισμένους αστυνομικούς, 5 γραφεία προστασίας ανηλίκων και 73 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενιακής βίας. Επιπρόσθετα, ως προς την αντιμετώπιση των δραστών έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, για την ανθρωποκτονία προβλέπεται ισόβια κάθειρξη, ενώ οι ποινές έχουν γίνει βαρύτερες και για τις  διάφορες μορφές σωματικής βλάβης.

Στον τομέα της υποστήριξης των θυμάτων λειτουργούν η 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που έχει δεχτεί έως σήμερα περισσότερες από 550.000 κλήσεις εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά. Και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900, που παρέχει βοήθεια και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας. «Αναπτύσσουμε ειδικές δομές σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως Το Σπίτι του Παιδιού για την άντληση καταθέσεων από ανήλικους με λιγότερο ψυχολογικό στρες. Παρέχουμε ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο για την εξέταση των παιδιών μέσα από το παιχνίδι. Στο υπουργείο Υγείας έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση 106 νέων δομών ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Ήδη 56 από αυτές έχουν αδειοδοτηθεί και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν. Από αυτές δημιουργούνται δυο Κέντρα Ημέρας εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας ολιστικά  και δύο Κέντρα για την υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών. Παράλληλα δημιουργούνται 11 Κέντρα Ημέρας γενικού τύπου σε όλη τη χώρα -έξι για ενήλικες και πέντε για παιδιά και εφήβους- στη στοχοθεσία  των οποίων εντάσσεται και η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», επισήμανε η κ. Ράπτη τονίζοντας παράλληλα ότι «πέρα από μέτρα και πολιτικές καθένας από εμάς αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης απέναντι στα παιδιά».