Εννέα ημέρες χωρίς ζάχαρη ρίχνουν την πίεση και την χοληστερίνη

26-12-2016
Όλοι ξέρουμε πως η πολλή ζάχαρη βλάπτει τον οργανισμό μας. Από τα δόντια μας μέχρι και το κυκλοφορικό μας. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως εννέα ημέρες χωρίς ζάχαρη είναι αρκετές για να βελτιώσουμε την υγεία μας.
 
Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων Benioff του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) μελέτησαν 43 παιδιά, ηλικίας από 9 έως 18 ετών, τα οποία ήσαν παχύσαρκα και έπασχαν από τουλάχιστον μία ακόμα παράμετρο του μεταβολικού συνδρόμου.
Μετά τις εξετάσεις, τα υπέβαλαν σε διατροφή χωρίς ζάχαρη για να δουν την αντίδραση του οργανισμού τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Obesity», έδειξαν πως μετά από μόλις εννέα ημέρες οι αλλαγές στον οργανισμό των παιδιών ήταν εντυπωσιακές.
Αν και δεν είχαν χάσει βάρος, είχε πέσει η πίεση τους αλλά και η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Στις εννέα ημέρες η διαστολική αρτηριακή πίεση των παιδιών είχε μειωθεί κατά 5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg), τα τριγλυκερίδιά τους είχαν μειωθεί κατά 33 mg/dl και η «κακή» (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 mg/dl. Επιπλέον, το σάκχαρό τους είχε μειωθεί κατά 5 mg/dl και τα επίπεδα ινσουλίνης κατά το ένα τρίτο.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ρόμπερτ Λάστιγκ «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ζάχαρη είναι μεταβολικώς επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερμίδων ή των επιδράσεών της στο σωματικό βάρος, αλλά απλώς επειδή είναι ζάχαρη. Είναι τα ισχυρότερα που διαθέτουμε έως σήμερα για το ότι οι δυσμενείς επιδράσεις της δεν σχετίζονται με τις θερμίδες ή την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά με την ίδια την φύση της».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: