Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Προχωρήστε τον εμβολιασμό του πληθυσμού

09-06-2020

Σε επιφυλακή ζητά από την Πολιτεία να είναι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη UNICEF, περισσότερα από 80 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο τρίμηνο για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας COVID-19.

Επί ποδός θα πρέπει να βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, σύμφωνα με την Ένωση, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο την ανοσοποίηση των παιδιών, όσο και των ενηλίκων και κυρίων των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Στο πνεύμα αυτό, η Ένωση συνιστά τα εξής επείγοντα μέτρα:

  • Άμεση αναπλήρωση των εμβολιασμών που δεν έγιναν κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.
  • Συστηματική ενημέρωση των πολιτών ότι ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό Sars-Cov-19, καθώς τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας
  • Διασφάλιση της έγκαιρης προμήθειας και διάθεσης επαρκούς όγκου εμβολίων κατά της γρίπης το προσεχές φθινόπωρο.
  • Άμεση υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για τη δημόσια υγεία και περιλαμβάνει την καταγραφή τους στον πληθυσμό, την εξαγωγή δεικτών εμβολιαστικής κάλυψης και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, καθώς και την εξατομικευμένη ειδοποίηση.
  • Ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων σε ανεμβολίαστες ομάδες.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος θα πρέπει να υπάρξει το αίσθημα ατομικής ευθύνης και κοινωνικής υπευθυνότητας από την πλευρά των πολιτών.

Η Ένωση υπενθυμίζει την πανδημία COVID-19 από την οποία προκύπτει η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. «Σε καμία περίπτωση οι έκτακτες συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να διακινδυνεύσουμε την επιτυχή εφαρμογή του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος» καταλήγει η ανακοίνωσή της.