Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις περιοχές υψηλού κινδύνου για Covid-19. “Βροχή” τα πρόστιμα στους παραβάτες

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟ
05-01-2021

Περισσότερες από 5.410 παραβάσεις των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού κατέγραψαν οι ελεγκτικές αρχές την παραμονή της πρωτοχρονιάς έως και την Κυριακή. Συνολικά, σε 295.237 ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.737.900€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 15 επιχειρήσεις.

Σχεδόν 8 στις 10 παραβάσεις (ποσοστό 78,5%) αφορούσαν σε μη μόνιμη μετακίνηση. Ακολουθούν παραβάσεις για τη μη χρήση μάσκας, μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συνάθροισης σε οικία με τους παραβάτες να κατηγορούνται για παράνομα τυχερά παίγνια και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.  Σε άλλη περίπτωση η ελληνική αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000€ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και επιβολή προστίμου 300€ σε 9 άτομα που συμμετείχαν στη συνάθροιση, στην Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν σε Αττική και Κρήτη ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης, επιβλήθηκε προστιμο 3.000€ για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης, σε χώρο εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου που δε λειτουργούσε λόγω αργίας, στην οποία συμμετείχαν 10 ημεδαποί στους οποίους επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο από 300€.

Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 6.426 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.