ΕΟΔΥ: Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε Ξάνθη, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη

Θεσσαλονίκη
06-04-2022

Αυξητικές τάσεις καταγράφει την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τέσσερεις από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σε επτά από τις δεκατρείς περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο από τις δεκατρείς (2/13) περιοχές.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη, στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Βόλο. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο, στα Χανιά, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα και στο Ρέθυμνο. Οριακή ήταν η μείωση στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ηράκλειο. Πιο αναλυτικά:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε οριακά πτωτική τάση, με στατιστικά μη σημαντική μείωση (-16%). Η αυξητική τάση ξεκίνησε την Κυριακή 06/03/22, με τη  μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται την τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην

εξάπλωση της Όμικρον ΒΑ.2. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερή (+5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά έπειτα από ένα μήνα συνεχούς αύξησης. Το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+5%) στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων.

Βόλος: Παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+25%) στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Βόλο.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση (+32%) του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων.

Αλεξανδρούπολη: Παρατηρήθηκε αύξηση (+41%) στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων.

Πάτρα: Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+33%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου εμφανίζει σταθερά αυξητική πορεία με υψηλές συγκεντρώσεις.

Ηράκλειο: Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-28%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-36%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ρέθυμνο: Παρατηρήθηκε μείωση (-58%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Άγιος Νικόλαος: Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-31%) σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-54%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κέρκυρα: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε μείωση (-57%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.