ΕΟΦ: Επικίνδυνα σκευάσματα για απώλεια βάρους και εναντίον της στυτικής δυσλειτουργείας

26-12-2016

Επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών είναι σκευάσματα για την απώλεια βάρους και για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας που κυκλοφορούν και στη χώρα μας καθώς περιέχουν ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010 από την ευρωπαϊκή αγορά  «λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, τα προϊόντα 5×5 Extreme και Swasti-100 περιέχουν φαρμακολογικά δραστικές ουσίες ανάλογες της sildenafil, χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους, όπως προκύπτει από ενημέρωση των αρχών της Δανίας.     

«Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται ως φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας. Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό», αναφέρει ο ΕΟΦ. 

Επίσης, όπως υπογραμμίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, «διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα Li Da, Lose Weight Coffee, Perfect Slim USA και Slim-Vie που προωθούνται για την απώλεια βάρους, περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους, και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη». Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε των Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας. 

Καταλήγοντας ο ΕΟΦ, εφιστά τη προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό. Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.