Συναγερμός από τον ΕΟΦ για τη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου

10-09-2018

«Συναγερμό» έχει σημάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γα τη διακίνηση φαρμακευτικών ουσιών που διακινούνται μέσω διαδικτύου και  ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του τελικού χρήστη. Πρόκειται για φαρμακευτικές πρώτες ύλες (π.χ. λεβοθυροξίνη )οι οποίες – σύμφωνα με τον ΕΟΦ – μέσω της ιστοσελίδας http://gr.nutrientraws.com διαφημίζονται και διακινούνται από την εταιρεία Shenzhenshi Sendi με έδρα την Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, υπογραμμίζει ότι η διακίνηση φαρμακευτικών πρώτων υλών επιτρέπεται μόνο από τους νόμιμα λειτουργούντες παραγωγούς, εισαγωγείς και διανομείς δραστικών ουσιών που συμμορφώνονται με τους κανόνες καλής παραγωγής και τους κανόνες καλής διανομής.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι «οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες προέρχονται από μη εγκεκριμένη και αναξιόπιστη πηγή κι ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του τελικού χρήστη».

Ο ΕΟΦ προτρέπει πάγια τους καταναλωτές να αγοράζουν εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και να μην καταφεύγουν σε μη εγκεκριμένες κι επισφαλείς πηγές που προωθούνται μέσω διαδικτύου