ΕΟΠΥΥ: Αβάσιμη και προσχηματική, η επίσχεση εργασίας των κλινικών

26-12-2016

Αβάσιμους και προσχηματικούς χαρακτηρίζει τους λόγους επίσχεσης εργασίας των ιδιωτικών κλινικών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η διοίκηση του οργανισμού σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007-2011, έχει εξοφληθεί ενώ οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

Επίσης ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι σχετικά με τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο του 2013 όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι, ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013, όπως ρητά προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, ενώ έχουν ήδη λάβει ατομική και έγγραφη ενημέρωση για το ακριβές ύψος της οφειλής.

Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που θα προκύψει μετά τον συμψηφισμό, θα καταβληθεί μετά το τέλος του κλινικού και οικονομικού ελέγχου, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Επίσης όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των κλινικών ότι για τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δοθεί εντολή οριστικοποίησης και αποπληρωμής του Μαρτίου του 2014.

Ο Οργανισμός τέλος ενώ κάνει έκκληση για επαναφορά στο διάλογο από την άλλη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τις κλινικές ότι αυτές που επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας προς τον Οργανισμό, να γνωρίζουν ότι προβαίνουν σε μονομερή άρνηση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συμπεριφορά η οποία συνιστά παραβίαση ουσιωδών όρων της σύμβασης και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της σύμβασης τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.