ΕΟΠΥΥ προς Διαγνωστικά: πρώτα οι συμβάσεις με τις ελεγκτικές εταιρείες και μετά οι πληρωμές

26-12-2016

Να υπογράψουν άμεσα σύμβαση με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (Ι.Ε.Ε.), θα πρέπει τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια ώστε να … εξασφαλίσουν τις πληρωμές των οφειλομένων του έτους 2013 του ΕΟΠΥΥ. 

Μετά από συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, ενημερώθηκαν ότι «πρέπει όλοι οι πάροχοι που κατέχουν μονάδες Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, νομικά και φυσικά πρόσωπα, να σπεύσουν να υπογράψουν σύμβαση με μία από τις εγκεκριμένες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (Ι.Ε.Ε.) ώστε ο λογιστικός και ιατρικός έλεγχος να έχει περαιωθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, για να ξεκινήσουν αμέσως οι πληρωμές των οφειλομένων του έτους 2013». 

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Σύνδεσμος προτρέπει τα μέλη του να υπογράψουν άμεσα σύμβαση με την ελεγκτική εταιρεία της προτίμησης τους, για να μπορέσουν να αποκτήσουν το δικαίωμα εξόφλησης των υπολοίπων απαιτήσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Στο μεταξύ αίτημα άμεσης συνάντησης στον υπουργό Οικονομικών υπέβαλε ο Σύνδεσμος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία μέχρι 31/12/2011, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά είναι τοποθετημένα σε ειδικό λογαριασμό για την διευθέτηση αυτού του σκοπού και μόνον. 

Όπως αναφέρουν στην σχετική επιστολή, «οι αντοχές των ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων είναι πλέον μηδενικές μετά και την αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και ανήθικη επιβολή από πλευράς Υπουργείου Υγείας της αυτόματης περικοπής δαπανών (claw back) στους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής, οι οποίοι πάροχοι επιπλέον είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις διαγνωστικές εξετάσεις που αναγράφονται στα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων του Οργανισμού, για να μην υποστούν  διοικητικές, αστικές ή και ποινικές ακόμα κυρώσεις