ΕΟΠΥΥ: ξεκινούν οι κλινικοί έλεγχοι από ελεγκτικές εταιρείες

26-12-2016

Σε κλινικό έλεγχο όλων των παρόχων για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους ασφαλισμένους ανακοίνωσε ότι προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ. Τον έλεγχο θα  αναλάβουν ελεγκτικές εταιρείες, στις οποίες έχει ανατεθεί και η εκκαθάριση των λογαριασμών για το 2013 για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες ελέγχου και εκκαθάρισης των προηγούμενων ετών (ληξιπρόθεσμες οφειλές).

 Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού, για πρώτη φόρα στη χώρα μας υλοποιείται μια μεγάλη θεσμική αλλαγή και μια σημαντική πρωτοβουλία που πρέπει να στηριχθεί, αναφέρει η διοίκηση του Οργανισμού συμπληρώνοντας πως «αυτοί που ξορκίζουν την παρουσία των ελεγκτικών εταιρειών, άθελα τους προστατεύουν τα συμφέροντα αυτών που επωφελούνται πολλά χρόνια τώρα από την απουσία ουσιαστικού κλινικού και οικονομικού ελέγχου».  

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Σώματος Κλινικού Ελέγχου έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνεται από τον ίδιο τον Οργανισμό. Ο πρόεδρος του Οργανισμού σημειώνει  ότι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν εξόφληση δαπανών υγείας που έχουν καταβάλλει οι ίδιοι. Επομένως η μερική ελάφρυνση εργασίας από την δουλειά που προσφέρουν οι ελεγκτικές εταιρείες θα δώσει την δυνατότητα στις υπηρεσίες του Οργανισμού, να καταβάλλουν επιτέλους νοσήλια ασφαλισμένων που περιμένουν 4 και 5 χρόνια.

Από την άλλη ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας καταλογίζει στον Οργανισμό αδυναμία ελέγχου των δαπανών στα χρόνια της λειτουργίας του και ελλειπή στελέχωση  με επαρκή αριθμό προσωπικού τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτός είναι ο λόγος που αναγκάζεται ο Οργανισμός  να προχωρήσει στην πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. «Την ανάγκη αυτή, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, την ονομάζουν παραπλανητικά θεσμική τομή. Αν πράγματι πρόκειται για θεσμική τομή, γιατί περίμεναν τόσα χρόνια για να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα; Έπρεπε να ταλαιπωρηθούν και να περιμένουν ασφαλισμένοι και πάροχοι υγείας 2-3-4 χρόνια για να πληρωθούν για νοσήλια και υπηρεσίες που παρείχαν; Από πότε η ανικανότητα βαπτίζεται θεσμική τομή;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, δε φοβάται τους ελέγχους, ούτε είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών όμως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην απόφαση να πληρώσουν οι απλήρωτοι εδώ και μήνες από τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, το κόστος για την πραγματοποίηση των ελέγχων από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για την εκκαθάριση των απαιτήσεων που έχουμε από τον ΕΟΠΥΥ.

 Αυτή είναι δουλειά του ΕΟΠΥΥ, καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ και εάν δεν μπορεί να την κάνει η Διοίκηση του, ας παραιτηθεί.