ΕΠΕ: Ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό

09-02-2021

“Γρίπη, πνευμονιόκοκκος και κορωνοϊός αντιμετωπίζονται προληπτικά με τον ίδιο τρόπο. Τον Εμβολιασμό!

Είναι στο χέρι σου να σώσεις τα Πνευμόνια σου – ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ”

Το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΠΕ για τον εμβολιασμό.

 

«Γρίπη, πνευμονιόκοκκος και κορωνοϊός αντιμετωπίζονται προληπτικά με τον ίδιο τρόπο. Τον Εμβολιασμό! Είναι στο χέρι σου, να σώσεις τα Πνευμόνια σου – ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! Τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά! Θωρακίζουν τον οργανισμό και τα πνευμόνια σου!» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του εμβολιασμού, ως μέσο πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού που οφείλονται στην εποχική γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο και τον κορωνοϊό και μείωσης της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις καθώς και την ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το ραδιοφωνικό σποτ διάρκειας 40’’ μεταδίδεται ως κοινωνικό μήνυμα, μετά από την έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μέσα από το διάλογο ενός άνδρα και μιας γυναίκας εκφράζεται ο προβληματισμός και η ανησυχία που μπορεί όλοι μας να έχουμε αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης λοιμώξεων του αναπνευστικού που οφείλονται στην εποχική γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο και τον SARS-COV-2 και προτείνεται ο εμβολιασμός για την θωράκιση του οργανισμού και των πνευμόνων και παράλληλα συνιστάται η επίσκεψη στον Πνευμονολόγο που είναι ο ειδικός γιατρός για την διάγνωση και διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η ενημερωτική εκστρατεία για την σημασία του εμβολιασμού, αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα με πρωτοβουλία της ΕΠΕ, έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

• Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου σε μια συμβολική κίνηση, της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στελεχών του Προεδρικού Μεγάρου.

Εμβολιασμός των μελών του ΔΣ της ΕΠΕ, κατά του SARS-COV-2, στα νοσοκομεία αναφοράς.

• Πραγματοποίηση σειράς εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων προς την επιστημονική κοινότητα για τα νέα δεδομένα των εμβολίων (τεχνολογίες εμβολίων, ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων mRNA και η τεχνική του κλπ).

Έκδοση οδηγιών για τον εμβολιασμό κατά του SARS-COV-2 για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, βασιζόμενη στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους μηχανισμούς, την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Aναφερόμενος στην ενημερωτική δράση ο πρόεδρος της ΕΠΕ καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ κ. Στέλιος Λουκίδης τόνισε:

«Ως επιστημονική εταιρεία απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, ώστε να αναζητήσουν υπεύθυνη ενημέρωση για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού, ενός από τους κυριότερους τρόπους πρωτογενούς πρόληψης και προάσπισης του οργανισμού απέναντι στην εποχική γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο και τον SARS-COV-2, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο κίνδυνος συλλοίμωξης είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Ο εμβολιασμός μας αφορά όλους, ως υπεύθυνα μέλη της κοινωνίας ενώ είναι επιβεβλημένος για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Τα οφέλη του εμβολιασμού στην πρόληψη και την προστασία έναντι των μεταδοτικών νοσημάτων δεν αφορούν όμως μόνο τον πληθυσμό που εμβολιάζεται, αλλά, μέσω της «ανοσίας κοινότητας» επεκτείνονται στο σύνολο, καθώς έτσι περιορίζεται η μετάδοση τους και προστατεύονται ακόμα και άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Ειδικότερα στη μάχη κατά του ιού SARS-COV-2, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών και ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο βήμα για την θωράκιση του οργανισμού».