Επιχείρηση «Ελευθερία»: Τρεις στους 4 εργαζόμενους στο δημόσιο είναι πλήρως εμβολιασμένοι – Τα υπουργεία με τις χαμηλότερες… επιδόσεις

13-10-2021

Υψηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ποσοστό 76% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Δηλαδή, ποσοστό 24% – ένας στους 4 – παραμένει ανεμβολίαστο.

Ειδικότερα, από τους 778.347 εργαζομένους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, οι 593.670  έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή νοσήσει. Οι 184.677 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην υπηρεσία τους υποδεικνύοντας ένα rapid test την εβδομάδα, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στους εργαζόμενους του υπουργείου Υγείας. Πιο αναλυτικά, ποσοστό 87% των εργαζομένων που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Υψηλό ποσοστό – 86% – εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε όσους εργάζονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς. Ποσοστά άνω του 80% εμφανίζουν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (83%) και η Βουλή (83%).

Ακολουθούν τα υπουργεία Εσωτερικών, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 81%, Δικαιοσύνης 81%, Παιδείας και Θρησκευμάτων 81% και Περιβάλλοντος και Ενέργειας 81%. Οριακά στο 80% βρίσκεται και το προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών.

Ποσοστά μεταξύ 75%-79% εμφανίζουν οι εργαζόμενοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης (79%), Τουρισμού (78%), Εργασίας (78%), Οικονομικών (77%) και Μετανάστευσης (75%). Κκαθώς και οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (79%).

Στη ζώνη του 70%-74% βρίσκονται οι εργαζόμενοι των υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών (74%), Πολιτισμού (73%) και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ (70%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μόλις ένας στους 2 έχει εμβολιαστεί πλήρως. Από τους συνολικά 2.155 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ οι 1.047 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού καταγράφουν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Συγκεκριμένα, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 65% των υπαλλήλων. Ανάλογες… επιδόσεις εμφανίζουν, το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Ναυτικάς με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψηςς 68%.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν πάσης φύσεως εργαζομένους του Δημοσίου, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και των ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και δημόσιων λειτουργών, των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κληρικών, των στρατιωτικών και του πάσης φύσεως ένστολου προσωπικού, συμβασιούχους κ.λπ..