Επιστήμονες βρήκαν το κέντρο του σαρκασμού στον εγκέφαλο

26-12-2016
Πολλοί περιγράφουν τον σαρκασμό ως χιούμορ χαμηλότερης ποιότητας. Δεν μπορούν όμως όλοι να αναγνωρίζουν πάντα τον σαρκασμό όταν τον ακούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ορισμένοι δεν μπορούν να “πιάσουν” τον σαρκασμό; Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν έρευνες και βρήκαν τον λόγο.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφεραν να εντοπίσουν την περιοχή του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για την ικανότητα κάποιου να «πιάνει» το σαρκαστικό πνεύμα του άλλου.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurocase, οι άνθρωποι που είχαν βλάβες στο δεξιό οβελιαίο στρώμα (μια δέσμη λευκής ουσίας που βρίσκεται μεταξύ του εγκεφαλικού φλοιού και των υποφλοιωδών δομών του εγκεφάλου) δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν το σαρκασμό.
 
Για παράδειγμα, αυτοί που έχουν υποστεί εγκεφαλικό συχνά εμφανίζουν βλάβες σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου. Και είναι και αυτοί που δυσκολεύονται περισσότερο να αναγνωρίσουν το σαρκαστικό πνεύμα των οικείων τους.
 
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Argye Hillis «η αποτυχία αναγνώρισης του σαρκασμού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην επικοινωνία» και προσέθεσε πως «λίγες έρευνες κατά το παρελθόν είχαν συνδέσει τις βλάβες στον εγκέφαλο με την αποτυχία διαταραχές αναγνώρισης του σαρκασμού. Το ποσοστό της βλάβης στο οβελιαίο στρώμα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση και ήταν ο μοναδικός ανεξάρτητος, προγνωστικός παράγοντας της αναγνώρισης του σαρκασμού».
 
Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ακόμη και ορισμένα απολύτως υγιή άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να αντιληφθούν το σαρκασμό. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτός. Γιατί ο σαρκασμός είναι μια περίπλοκη μορφή επικοινωνίας. Ο ακροατής πρέπει να κατανοήσει το κυριολεκτικό νόημα αυτού που λέει κάποιος και πρέπει να μπορεί να ανιχνεύσει τις αλλαγές στον τόνο της φωνής, στον τονισμό συγκεκριμένων λέξεων, τις αλλαγές στις παύσεις και την επιμήκυνση των συλλαβών, που αποτελούν στοιχεία διαφοροποίησης από την ειλικρινή ομιλία.
 
Όπως είπε στο περιοδικό LiveScience η Δρ. Hillis, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν το 90% των σαρκαστικών σχολίων και τόνισε πως τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο να επανακτήσουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα σαρκαστικά σχόλια και κατά συνέπεια να υπάρχει πιο αποτελεσματική επικοινωνία με το περιβάλλον τους.