Επιστολή διαμαρτυρίας από τον πρόεδρο των παιδιάτρων για το κόψιμο του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β

26-12-2016

Κάθε χρόνο περί τα 60 παιδιά νοσούν κατά μέσο όρο στη χώρα μας από μηνιγγιιτιδόκοκκου τύπου Β νόσο. Από αυτά 8 με 10% θα χάσουν τη ζωή τους πεθάνουν και ποσοστό 15-20% θα εμφανίσουν  βαριές αναπηρίες μόνιμες στη ζωή τους. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, κ Κωνσταντίνος Νταλούκας, με αφορμή το κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β που εκδηλώθηκε σε σχολείο του Καματερού. 

Όπως είπε ο κ. Νταλούκας, «στείλαμε μια επιστολή στον υπουργό Υγείας, την κοινοποιήσαμε στην εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ζητούσαμε να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού για το συγκεκριμένο εμβόλιο λέγοντας ότι δεν φτάνει που δεν μπήκε όταν πάρθηκε η απόφαση εκείνη πριν από δύο χρόνια περίπου αλλά δεν μπήκε ούτε καν για τις ομάδες υψηλού κινδύνου που σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου έχει μπει και χορηγείται το εμβόλιο αυτό. Εν πάση περιπτώσει θεωρήσαμε αδιανόητο να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν να πάνε να το κάνουν και αυτοί που δεν έχουν». 

Το κόστος 

«Εγώ δεν μπορώ σαν γιατρός να μπω σε λογικές κόστους–οφέλους όπως φαίνεται τελικά να καταλήγουμε ότι η μη συνταγογράφηση  και η μη αποδοχή συνταγογράφησης από το υπουργείο  είναι ότι αυτό θα κοστίσει στον προϋπολογισμό που οφείλω να σας πω ότι ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια δεν είναι παραπάνω από 3-5% στη συλλογική φαρμακευτική δαπάνη», τόνισε ο παιδίατρος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκεκριμένο εμβόλιο η Αγγλία το έβαλε δωρεάν για όλα τα παιδιά που είναι κάτω του ενός έτους γιατί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο τα παιδιά που είναι κάτω του ενός έτους. 4 με 5 μηνών η επίπτωση της νόσου είναι στο 5% ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες φτάνουν στο 0,5% εκεί είναι που πρέπει να ρίξουμε το βάρος για αυτό πέθαναν και τα βρέφη στο Μενίδι τον περασμένο Απρίλιο». 

Και συνέχισε: «η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία το έχουν εντάξει στο πρόγραμμα εμβολιασμών, οι υπόλοιπες χώρες όχι αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς σαν γιατροί δεν μπορούμε να μπούμε σε λογικές κόστους, οικονομίας. Εγώ σαν γιατρός πρέπει να πω ότι αν αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και μπορεί να γίνεται. Η δική μου η άποψη και φαντάζομαι του συνόλου των παιδιάτρων και της παιδιατρικής κοινότητας είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σε ποσοστά πάνω από 80% αποτελεσματικό. Άρα λοιπόν εάν το κάνουμε σε όλα τα παιδιά της χώρας θα έχουμε έως και μηδέν κρούσματα. Αλλά «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», δεν πήραμε καμία απάντηση από το υπουργείο στην επιστολή που στείλαμε πριν από ενάμιση μήνα!». 

Καταλήγοντας ο κ. Νταλούκας υπογράμμισε πως «η εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού βγήκε και είπε ότι η επιδημιολογία δεν είναι μεγάλη και άρα δεν συστήνεται. Με συγχωρείται  αν ήταν το παιδί του υπουργού  θα είχε μπει το εμβόλιο στο πρόγραμμα; Νομίζω ότι το οικονομικό κόστος θα το βρίσκανε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορεί να παίρνανε από κάποιο άλλο φάρμακο δεν ήταν εκεί το μεγάλο ζήτημα, δεν ασχολήθηκε κανένας με αυτό το κεφάλαιο απλώς είπαν αυτό και τελειώσανε».