Επιστροφή στα θρανία: Καμπανάκι ειδικών για αύξηση κρουσμάτων – Κρίσιμο 15νθημερο για την πορεία της πανδημίας

10-09-2021

Μια ανάσα πριν από το άνοιγμα των σχολείων και οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών, εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απηύθυνε νέο μήνυμα στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών. Διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, το 25% και το 50% αντίστοιχα.

Πώς θα γίνει η επιστροφή

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self – test. Το τεστ  θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ (rapid). Το τεστ θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για τις στενές επαφές, προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών. Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

– 2 εργαστηριακά τεστ πέραν των προβλεπομένων.

Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά self τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Προβλέπονται 2 αυτοδιαγνωστικά ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. Όλοι οι επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται πως ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50% συν ένας μαθητές του.