Επιστροφή στην «κανονικότητα» και στο ΕΣΥ: Ποια νοσοκομεία μπαίνουν και πάλι σε γενικές εφημερίες

γυναίκα γιατρός
29-04-2022

Με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κατάργηση των περιοριοσμών για τη διασπορά της πανδημίας, σε ρυθμούς προ covid εποχής επιστρέφουν και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, τα νοσοκομεία που λειτουργούν αποκλειστικά για ασθενείς με covid,  θα επανενταχθούν – σταδιακά – στο σύστημα εφημέρευσης. Σε πρώτη φάση, στο σύστημα επιστρέφουν τα δύο νοσοκομεία της Αττικής που παραμένουν σχεδόν αποκλειστικά ως νοσοκομεία covid.

Έτσι, την Τετάρτη 4 Μαϊου «ενεργοποιούνται» οι εφημερίες στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Αντίστοιχα την Παρασκευή 6 Μαϊου στην… κανονικότητα θα επιστρέψει το Ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Πλεόν τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν και ασθενείς non covid. Ήδη στο σύστημα εφημεριών έχουν επιστρέψει τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλέμινγκ».

Τα επιδημιολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον covid19,  καταγράφεται μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων τεστ, του δείκτη θετικότητας και του δείκτη Rt. Επιπλέον, καταγράφεται μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια είναι στο 79%. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 86% και 81% αντίστοιχα.