Επιστροφή στην κανονικότητα: Πρώτο κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου – Μέσα στις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για τα μέτρα στα σχολεία

29-08-2022

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ισχύουν στα σχολεία κατά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Στις 12 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει στις 12 Σεπτεμβρίου και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχουν ήπια μέτρα.

Όπως άλλωστε έχει ξακαθαρίσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πλέον τα μέτρα για την πανδημία θα είναι περιορισμένα. Ενδεικτικά, η υποχρεωτικότητα της μάσκας είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα υπάρχουν χώροι που συστήνεται η χρήση της.

Το ίδιο πλαίσιο αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα μέτρα που το προηγούμενο διάστημα είχαν εφαρμοστεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Έτσι, το υπουργείο Υγείας θα συστήνει και θα τονίζει τις ομάδες πληθυσμού που περισσότερο και που. Η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινώπορο και το χειμώνα.

Στα σχολεία, και εκεί επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών. Οι συζητήσεις με το Υπ. Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Μάλιστα από το νέο σχολικό έτος, επεκτείνεται χρονικά από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ., το ολοήμερο σχολείο, «με στόχο αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Επιπρόσθετα, αναβαθμίζεται το περιεχόμενο, με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.) με περισσότερες παροχές από τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.

Η εφαρμογή ξεκινά στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, νηπιαγωγεία και δημοτικά (περίπου 5.000) και χωρίς κριτήρια εγγραφής.