Επίταξη υπηρεσιών υγείας: Έληξε η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών – Πότε φεύγουν τα φύλλα πορείας

16-11-2021

Εντός των επόμενων ωρών ενεργοποιείται το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας. Η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών έληξε. Και έως το μεσημέρι, οι Ιατρικοί Σύλλογοι των «κόκκινων» περιοχών θα αποστείλουν τις λίστες με τα ονόματα των γιατρών που επιθυμούν να εργαστούν στα νοσοκομεία για το επόμενο διάστημα.

Οι ιατρικές ειδικότητες που ζητούνται για την κάλυψη των νοσοκομείων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας είναι εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί. Συνολικά αναζητούνται περίπου 100 εξειδικευμένοι γιατροί. Μέχρι στιγμής, όμως η ανταπόκριση των γιατρών είναι χαμηλή και δεν προσεγγίζει τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Ανοιχτό παραμένει έτσι το ενδεόμενο εντός της ημέρας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών. Τα φύλλα πορείας θα αποδοθούν από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις. Εφόσον ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, θα χρειαστούν περίπου 48 ώρες για την επίδοση. Δηλαδή εκτιμάται ότι οι γιατροί θα έχουν ενημερωθεί μέχρι την Πέμπτη πότε και σε ποιο νοσοκομείο πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Να αναθεωρηθεί η αναστολή στα νοσοκομεία

Σχολιάζοντας την πίεση στο σύστημα υγείας, o καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι τόνισε πως θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε εργασίες που δεν θα είναι της πρώτης γραμμής.

Με τεστ τρείς ημέρες την εβδομάδα ή και καθημερινά και με άλλες ποινές όπως για παράδειγμα κατακράτηση μέρους του μισθού τους. Το κρίσιμο, τόνισε είναι να ενισχυθεί το ΕΣΥ από κάθε πλευρά και από τον ιδιωτικό τομέα και με κάθε τρόπο.