Επίταξη υπηρεσιών υγείας: Σε ισχύ από σήμερα το ΦΕΚ – Αφορά ιδιώτες γιατρούς Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία

19-11-2021

Ξεκινά η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου, επιτάσσονται για έναν μήνα προσωπικές υπηρεσίες ιδιωτών ιατρών Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής. Αφορά γιατρούς που η έδρα τους βρίσκεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ Real αναφέρθηκε στη πίεση του συστήματος υγείας και την επίταξη υπηρεσιών. Όπως είπε, «το ΕΣΥ πιέζεται, αλλά έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά και να αντέξει».

Αναφέρθηκε στην κάλυψη των κενών θέσεων, είτε με μετακινήσεις προσωπικού από περιοχές που δεν πιέζονταν, είτε με νέους επικουρικούς. ​Όσον αφορά τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, ο Υπουργός ευχαρίστησε τους Ιατρικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας. Όπως είπε «υπήρξε μεγάλο κύμα οικειοθελούς προσέλευσης. Ωστόσο, επειδή παραμένουν κενά και προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται νέες κλίνες για Covid περιστατικά, έχουμε προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι πιεζόμαστε γιατί το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά. Επομένως, εκτός από την κανονική πίεση που θα είχε το ΕΣΥ, έχουμε την επιπλέον πίεση από την Covid. Ωστόσο, το Σύστημα έχει αντοχές και υπερδιπλάσιες κλίνες ΜΕΘ».

Αναφορικά με τις διασωληνώσεις, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως «όσοι διασωληνώνονται ακόμα και εκτός κλινών ΜΕΘ, διασωληνώνονται με όλους τους όρους που υπάρχουν στα διεθνή πρότυπα. Και με τους αναπνευστήρες και με την τεχνική και την ιατρική υποστήριξη. Το ΕΣΥ θα αντέξει και ευχαριστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που ενάμισι χρόνο τώρα δίνουν αυτό τον αγώνα».