Επίθεση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

23-04-2018

Φραστική επίθεση κατά της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) εξαπολύει τη Δευτέρα 23 Απριλίου το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) Υγειονομικών, σχετικά με τις θέσεις της ΕΝΕ για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής σχετικά:

“Τουλάχιστον έκπληξη, κι όχι θετική, προκαλούν οι προτάσεις της ΕΝΕ προς την επιτροπή που «εξετάζει» και «μεταρρυθμίζει» τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, το ύψος του ανθυγιεινού επιδόματος πρέπει να καθοριστεί με βάση τη δημοσιονομική παράμετρο και να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια υπερβολικής διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος, η οποία πιθανόν να οδηγήσει στην καταβολή χαμηλότερου επιδόματος σε περισσότερους εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τους νοσηλευτές, τα δικαιώματα των οποίων (υποτίθεται πως) εκπροσωπεί, προτείνει να διατηρηθεί ή ακόμη και να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες! Ούτε κουβέντα, όμως, για το γεγονός ότι το ανθυγιεινό επίδομα έχει ήδη μειωθεί κατακόρυφα, σε ποσοστό πάνω από 50%, από τις ρυθμίσεις των μνημονιακών μισθολογίων.

Φαίνεται πως η ΕΝΕ έχει αποδεχτεί a priori το αντικοινωνικό-αντεργατικό πλαίσιο που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές, γι’ αυτό καθορίζει τις προτάσεις της με όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας και όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων νοσηλευτών”.