Έρχονται νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για τον Έμπολα

26-12-2016

Συνεδριάζει την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον έμπολα προκειμένου να προτείνει νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προτείνουν ακόμη και ταξιδιωτικούς ή εμπορικούς περιορισμούς. 

Πρόκειται για την τρίτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο που θα συγκληθεί η επιτροπή. Τότε, οι 20 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες είχαν αποφασίσει ότι έπρεπε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας στη δυτική Αφρική. 

Η επιτροπή έχει ήδη συστήσει τον έλεγχο των επιβατών που αναχωρούν αεροπορικώς από τη Γουινέα, τη Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε 

Στο μεταξύ, πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς του ιού έμπολα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Reuters, τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας προβλέπουν ότι, οι προστατευτικές στολές δεν πρέπει να αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα ή τα μαλλιά ώστε να αποκλείεται η μετάδοση του ιού. 

Όπως δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των ασθενειών, καθηγητής Τομ Φρίντεν, το πρωτόκολλο που ίσχυε μέχρι σήμερα και βασιζόταν στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προέβλεπε τη χρήση μάσκας και προστατευτικών γυαλιών, αλλά επέτρεπε έκθεση του δέρματος.  

Τέλος, στη Γαλλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ξεκινά στη χώρα άσκηση υψίστης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, η άσκηση θα διαρκέσει οκτώ μέρες. 

Oσον αφορά το ερώτημα στο κατά πόσο είναι πιθανό να “εισαχθεί” στη χώρα μας ύποπτο κρούσμα Έμπολα, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Harvard  κος Δημήτρης Τριχόπουλος, απαντώντας  στο «Βήμα», είπε τα εξής: 

«Η πιθανότητα αυτή αποτελεί συνάρτηση της συχνότητας των αεροπορικών συνδέσεων που έχει κάποια χώρα με τα πληγέντα από τον ιό αφρικανικά κράτη αλλά και του πληθυσμού ξένων πολιτών που ζουν στις πληγείσες περιοχές. Με βάση αυτή τη λογική, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανότητα της τάξεως του 40% να εμφανιστεί εισαγόμενο κρούσμα Εμπολα στη Γαλλία – λόγω αεροπορικών συνδέσεων αλλά και επειδή η Γαλλία είχε αποικίες στη Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πιθανώς έχουν συγγενείς και θα ταξιδέψουν σε αυτήν. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, η πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος στη χώρα μας, η οποία δεν έχει καν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα πληγέντα κράτη, θεωρείται επουσιώδης». Βέβαια, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, από τη στιγμή υποβολής των μελετών στις επιθεωρήσεις ως και τη δημοσίευση παρέρχονται πάντοτε κάποιοι μήνες, «και σε αυτούς τους μήνες η επιδημία στην Αφρική εξαπλώθηκε. Λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο αυτή, θα έλεγα ότι  η χώρα μας αντιμετωπίζει τώρα μικρότερες από 50% πιθανότητες να εμφανιστεί σε αυτήν ένα πρωτογενές ξενόφερτο κρούσμα Εμπολα. Ακόμη όμως και αν εμφανιζόταν, κάτι που θα ήταν ίσως επόμενο κάποια στιγμή, το θέμα είναι να μην υπάρξει δευτερογενές κρούσμα, να ληφθούν εντός της χώρας όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση».