Έρευνα: Δεν υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά

04-12-2017

Είναι μια φράση που την χρησιμοποιούμε συχνά: Έρωτας με την πρώτη ματιά. Θέλουμε να πούμε πως τον άνθρωπο μας τον ερωτευτήκαμε από την πρώτη στιγμή που τον είδαμε. Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα έρωτας με την πρώτη ματιά; Ολλανδοί επιστήμονες λένε πως όχι.

Ερευνητές – ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας, εξέτασαν το φαινόμενο και προσπάθησαν να εντοπίσουν αν ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι μία πραγματική κατάσταση. Βρήκαν λοιπόν αυτό που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε έρωτα με την πρώτη ματιά, είναι στην πραγματικότητα απλά μια φυσική έλξη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε 396 συμμετέχοντες, περίπου το 60% των οποίων ήταν γυναίκες, οι περισσότεροι ήταν ετεροφυλόφιλοι και η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν νέοι Ολλανδοί και Γερμανοί φοιτητές.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ερωτική τους κατάσταση.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν να εξετάσουν διάφορες φωτογραφίες άγνωστων ανθρώπων και να αξιολογήσουν την έλξη που μπορεί να ένιωθαν γι’ αυτούς. Τους ζητήθηκε, επίσης να αναφέρουν αν ένιωσαν το συναίσθημα του «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Για μεγαλύτερη εγκυρότητα της μελέτης, οι ειδικοί πραγματοποίησαν δύο περαιτέρω μελέτες όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βγουν ραντεβού με διάφορα άτομα και να περάσουν 20 με 90 λεπτά, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον, ενώ τους ζητήθηκε να εκφράσουν τα συναισθήματα που ένιωσαν γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αν ένιωθαν για παράδειγμα ένα είδος οικειότητας ή αν ένιωσαν ότι αυτός ο άνθρωπος «ήταν φτιαγμένος για αυτούς».

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 32 συμμετέχοντες (οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άντρες) περιέγραψαν 49 εμπειρίες «έρωτα με την πρώτη ματιά».
Ωστόσο αυτό που οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ως «έρωτα με την πρώτη ματιά», στην πραγματικότητα ήταν μία απίστευτη σωματική έλξη.

Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Για να καταλήξουμε κάπου, τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά που αναφέρθηκε δε μοιάζει ούτε με παθιασμένη αγάπη ούτε με αγάπη γενικότερα».
Προσθέτουν πως αυτό που εμείς πιστεύουμε ως «έρωτα με την πρώτη ματιά», είναι στην πραγματικότητα μία ισχυρή σωματική έλξη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταστάσεις της μελέτης ήταν «φτιαχτές» και όχι ρεαλιστικές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έρωτας με την τέταρτη ματιά: Όσο βλέπεις κάποιον τόσο περισσότερο τον ερωτεύεσαι
Ο έρωτας για τις Ελληνίδες περνάει από το…. πορτοφόλι