Έρευνα για την Υγεία των Ελλήνων: Τί δηλώνουν για τα εμβόλια κατά covid19 –  Η στάση τους για τον εμβολιασμό των παιδιών

08-12-2021

Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες και Ελληνίδες στη χώρα μας δηλώνει πως η πανδημία έχει επηρεάσει την απόφασή τους για εμβολιασμό με άλλα εμβόλια εκτός του εμβολίου για τον κορονοϊό. Θετικά σε ποσοστό 72% και αρνητικά σε ποσοστό 28%.

Ποσοστό 88% από όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19 είναι διατεθειμένο να κάνει και την τρίτη δόση. Σε ότι αφορά των εμβολιασμό των παιδιών, το 36% έχει εμβολιάσει τα παιδιά κατά της Covid-19. Ποσοστό 33% σκοπεύει να τα εμβολιάσει.

Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην πανελλαδική έρευνα υγείας Hellas Health VIII. Την έρευνα παρουσίασε χθες ο Γιάννης Τούντας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 5-12 Νοεμβρίου 2021, σε 1.001 άτομα, σε συνεργασία με τη Metron Analysis. Σύμφωνα με την έρευνα:

Το 74% του ενήλικα πληθυσμού έχει εμβολιαστεί για την Covid-19. Από αυτούς το 88% είναι διατεθειμένο να κάνει και την τρίτη δόση.

Το 36% έχει εμβολιάσει τα παιδιά κατά της Covid-19 και το 33% σκοπεύει να τα εμβολιάσει.

Συναισθηματικά προβλήματα

Το 38% έκανε λιγότερα από θα όσα ήθελε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων λόγω συναισθηματικών προβλημάτων. Το 12% ένιωθε αρκετά συχνά απελπισμένο και μελαγχολικό κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων, το 7% τις πιο πολλές φορές και το 2% πάντα.

Χρόνια νοσήματα

Το 55% αναφέρει την ύπαρξη χρόνιου νοσήματος. Το 16% αναφέρει υπέρταση, το 14% υπερχοληστερολαιμία, το 8% σπαστική κολίτιδα. Το 8% αγχώδεις διαταραχές, το 7% οστεοαρθίτιδα ισχίου ή γόνατου. Το 7% σακχαρώδη διαβήτη, το 6% κατάθλιψη και το 6% άσθμα.

Το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω πανδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει.

Υπηρεσίες Υγείας

Το 11% αναφέρει πως τους τελευταίους 12 μήνες δεν έλαβε τις αναγκαίες θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειάζονταν.

Το 49% αναφέρει ως λόγο το κόστος, το 24% την απόσταση και το 23% την πανδημία. Το 24% αναφέρει πως η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και το 28% μικρό πρόβλημα.

Το 21% μείωσε την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, το 10% πήρε λιγότερα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο γιατρός και το 9% καθυστέρησε να εκτελέσει ή δεν εκτέλεσε συνταγή.