Έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Η ικανοποίηση των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσιές και ο εμβολιασμός

21-06-2021

 

Οι νέοι είναι πιο δυσαρεστημένοι από ό,τι οι μεγαλύτεροι για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ωστόσο η γενική δυσαρέσκεια των πολιτών έχει μειωθεί στο… μισό σε σχέση με το 2019. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι για το πώς ανταποκρίθηκε το σύστημα και ο ιατρικός κόσμος στην πανδημία.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας “to the point” για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Κατσαντώνης. Σύμφωνα με την έρευνα:

Το ποσοστό ικανοποίησης ανέρχεται στο 34,5%. Ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α.) τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 45,2% δυσαρεστημένοι, 23,3% ικανοποιημένοι και 28,3% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στο ερώτημα για το πώς ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, εδώ και 16 μήνες πανδημίας, απάντησαν 51,1% πολύ καλά ή καλά, 40,1% μέτρια και 7,1% πολύ άσχημα ή άσχημα.

Οι ερωτηθέντες σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη τους, είπαν ότι επισκέπτονται  συχνότερα ιδιωτικά ιατρεία (κατά 58%). Ακολουθούν νοσοκομεία (39,4%) συμβεβλημένα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (37,6%) ιδιωτικά πολυιατρεία-κλινικές (11%) και Κέντρα Υγείας – Ιατρεία ΠΕΔΥ (7,1%).

Στο ερώτημα αν η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες το 50,5% απάντησε θετικά. Το 13,6% είπε ότι θα τις επιδεινώσει, το 20% εκτίμησε ότι δεν θα γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο κι ένα ποσοστό 15,8%  απέφυγε να τοποθετηθεί.

Στο φετινό ερωτηματολόγιο τέθηκαν ζητήματα και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και αν έκαναν ή θα κάνουν εμβόλιο. Σε ποσοστό 62,1% απάντησαν θετικά ενώ οι υπόλοιποι σε ποσοστό 37,9 αρνητικά.

Αναλυτικότερα από όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο ένα ποσοστό 78,3% διευκρίνισε ότι δεν ήρθε ακόμη η σειρά τους. Το 19,8 εκτιμά ότι έχουν ανάγκη το εμβόλιο και ένα μικρό ποσοστό 0,9 ότι δεν πιστεύουν στα εμβόλια. Επίσης τέθηκε ερώτημα και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Το 68,6% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ενώ το 31,4% όχι.

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου από τις 27 Μαΐου ως 3 Ιουνίου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία (1.128  άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι όλοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης).

Ανάλογη έρευνα της ίδιας εταιρείας έγινε και στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στο ερώτημα αν έχουν εμβολιαστεί, ποσοστό 90,1% απάντησε θετικά, 8,5% αρνητικά και 1,5 δεν απάντησε. Από το ποσοστό που εμβολιάστηκαν 77,8% είναι εργαστηριακοί, 90,8% κλινικοί και 91,2 χειρουργοί. Και τις δύο δόσεις έκαναν 97,1% και μόνο τη μία 2,9%. Όσοι έκαναν μόνο τη μία δόση σε ποσοστό 100% απάντησαν ότι θα κάνουν και τη δεύτερη.