Εργασία: Ποιες είναι οι καλύτερες βάρδιες για την υγεία μας

εργασία
05-04-2024

Η εργασία μας απασχολεί πολλές ώρες καθημερινά. Συχνά μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρα μας. Είναι λοιπόν λογικό να επηρεάζει και την υγεία μας. Ποιά είναι άραγε τα καλύτερα ωράρια δουλειάς για την υγεία μας. Η επιστήμη απαντά.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, έδειξε πως το ακανόνιστο ωράριο εργασίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Το περιοδικό όρισε ως «τυπικό» πρόγραμμα εργασίας την εργασία που αρχίζει στις 6 π.μ. ή αργότερα και τελειώνει μέχρι τις 6 μ.μ., σε αντίθεση με ένα ασταθές πρόγραμμα που αρχίζει «στις 2 μ.μ. ή αργότερα και τελειώνει μέχρι τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με όσα αναφέρει η New York Post.

Οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 άτομα επί 30 χρόνια, από τις ηλικίες 22 έως 50 ετών, για να προσδιορίσουν κατά πόσον οι εργασιακές συνήθειες που αφορούν τον ύπνο, τη σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονταν στους νέους ενήλικες όταν έφταναν τα 50.

Καρδιαγγειακά νοσήματα και άγχος, στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων

Οι επιπτώσεις

Ο Wen-Jui Han, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της μελέτης, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν με αντισυμβατικό ωράριο αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υγείας.

«Αυτό έχει επιπτώσεις. Οι άνθρωποι με εργασιακά πρότυπα που περιλάμβαναν οποιονδήποτε βαθμό αστάθειας και μεταβλητότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερες ώρες ύπνου ανά ημέρα, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, χαμηλότερες σωματικές και ψυχικές λειτουργίες και μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν κακή υγεία και καταθλιπτικά συμπτώματα στην ηλικία των 50 ετών σε σχέση με εκείνους που είχαν σταθερό πρόγραμμα εργασίας», δήλωσε ο Han στην Daily Mail.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί ενήλικες που διατηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα εργασίας, αλλά μεταπήδησαν σε πιο μη βιώσιμα ωράρια εργασίας στα 30 τους είχαν ανησυχητικά αποτελέσματα, όπως φόβους υγείας για καρδιαγγειακά νοσήματα και άγχος.

Καλύτερα… άνεργος

Τα προβλήματα υγείας που απορρέουν από τη σοβαρή στέρηση ύπνου και τη χαμηλή ποιότητα ύπνου λόγω των μη τυποποιημένων προγραμμάτων εργασίας έχουν χαρακτηριστεί ως διαταραχή ύπνου στην εργασία σε βάρδιες, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευμετάβλητα εργασιακά πρότυπα μπορεί να είναι ένας χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν με περίεργα ωράρια είχαν «σημαντικά υψηλότερη» πιθανότητα κακής υγείας ακόμη και σε σχέση με εκείνους που ήταν άνεργοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Νέα μελέτη της IWG: Η υβριδική εργασία άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω ευκαιρίες εξέλιξης στην επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών