Ερρίκος Ντυνάν: από σήμερα εφημερεύει… για το ΕΣΥ – έρχεται “επιστράτευση” ιατρών. Τα κίνητρα που προβλέπονται για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

10-03-2021

Σε πλήρη λειτουργία είναι από σήμερα το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη «μάχη» κατά της πανδημίας. Το σχέδιο προβλέπει ένταξη ιδιωτικών δομών υγείας στο ΕΣΥ είτε με συν-εφημέρευση είτε με νοσηλεία covid – ασθενών. Έτσι, από σήμερα, το «Ερρίκος Ντυνάν» εντάσσεται κανονικά στις εφημερίες του ΕΣΥ για non covid – ασθενείς. Την ίδια στιγμή, το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για covid – ασθενείς. Από αύριο, στη «μάχη» μπαίνουν και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ για covid – ασθενείς.

«Επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών

Το σχέδιο προβλέπει και συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στην προσπάθεια αντιμετώπισης του σφοδρού τρίτου κύματος. Ήδη 26 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα συνεπικουρούν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, με προοπτική να γίνουν 50. Χθες μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με κατεπείγουσα επιστολή του προς τα μέλη του κάλεσε ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να ενισχύσουν το ΕΣΥ για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ στην επιστολή του καλεί τα μέλη του να δείξουν την πραγματική αξία του ιατρικού σώματος που ενωμένο στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, της κοινωνίας και του ΕΣΥ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, «ο ιατρικός κόσμος συσπειρώνει τις δυνάμεις του και μπαίνει με αυταπάρνηση στην πρώτη της μάχης ενάντια στην επιδημία ..Την κρίσιμη αυτή ώρα ο πολίτης και η πατρίδα μας χρειάζονται. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε τους συναδέλφους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να συνδράμουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους, δίνοντας τη μάχη ενάντια στο φονικό ιό. Αυτή την ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές.»

Κίνητρα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη να πράξει τα δέοντα, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Η αμοιβή δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά. Δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο. Και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Προβλέπεται επίσης αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β. Τέλος, προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν.