ΕΣΑμεA: Επιστολή για το μη συνυπολογισμό του αναπηρικού επιδόματος στο κοινωνικό μέρισμα

10-01-2019

Κατεπείγουσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλε η ΕΣΑμεΑ , ζητώντας με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα να μπορούν να κάνουν εκ νέου αιτήσεις και τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους, καθώς πολλοί δεν μπόρεσαν να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα αφού η πλατφόρμα συνυπολόγιζε στο εισόδημά τους το αναπηρικό επίδομα.

Σύμφωνα όμως με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, «το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΑμεΑ ζητά από τους υπουργούς να μπορούν και τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, να κάνουν εκ νέου αίτηση. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ ζητά οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί, καθώς επίσης και να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.