Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Λειτουργία ΜΙΥΑ και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στα Χανιά

10-08-2023

Σε διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στα Χανιά, είναι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου. Προηγήθηκαν καταγγελίες και έρευνα της αστυνομίας για κύκλωμα εμπορίας βρεφών. Έγιναν συλλήψεις και οι 9 κατηγορούμενοι για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων», θα απολογηθούν την Κυριακή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 73χρονου γιατρού μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Η υπόθεση είναι εξαιρετικά συνθέτη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μακρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος». Σύμφωνα με τον ίδιο ο εντολέας του υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς και ότι με την επεξεργασία που θα γίνει, θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα μέσα ενημέρωσης».

Στο μεταξύ, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, είναι σε επαφή με τον Γυναικολόγο Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας στα Χανιά, τους Εμβρυολόγους και το Διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών.