ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ DNA

DNA DAY
24-04-2021

Η Εθνική Ημέρα DNA είναι μια εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών που γιορτάζεται στις 25 Απριλίου. Εορτάζει τη μέρα του 1953 όταν οι James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins, Rosalind Franklin και οι συνεργάτες τους δημοσίευσαν εργασίες στο περιοδικό Nature σχετικά με τη δομή του DNA. Επιπλέον, στις αρχές Απριλίου 2003 δηλώθηκε ότι το έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος ήταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και «τα εναπομείναντα μικροσκοπικά κενά θεωρήθηκαν πολύ δαπανηρά για να καλυφθούν».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα DNA γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 25 Απριλίου 2003, με διακήρυξη τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, δήλωσαν μόνο μια γιορτή, όχι ετήσια αργία. Κάθε χρόνο από το 2003 και μετά, διοργανώνονται ετήσιοι εορτασμοί της Ημέρας DNA από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα (NHGRI), ξεκινώντας ήδη από τις 23 Απριλίου 2010, 15 Απριλίου 2011 και 20 Απριλίου 2012. Η 25η Απριλίου έχει κηρυχθεί από τότε. Διεθνής Ημέρα DNA» και «Παγκόσμια Ημέρα DNA» από διάφορες ομάδες.

Εταιρείες γενεαλογικών δοκιμών DNA και εκδότες γενετικής γενεαλογίας πραγματοποιούν ετήσιες εκπτώσεις γύρω από την Ημέρα DNA, αναζητώντας ενδιαφέρον από το κοινό και προωθώντας τις υπηρεσίες τους.