Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: Ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων – απαγόρευση εξαγωγών αποφάσισε ο ΕΟΦ

Φάρμακα
15-06-2021

Δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων λόγω των σοβαρών ελλείψεων που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε χθες σε επικαιροποίηση της λίστας με τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Η νέα λίστα περιλαμβάνει περισσότερα από 50 φαρμακευτικά σκευάσματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ η απόφαση για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών τίθεται σε ισχύ από 16.6.21 και έχει προσωρινό χαρακτήρα. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων», σημειώνει.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ.».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει «η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Αναλυτικά η λίστα με τα φάρμακα στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ: www.eof.gr