Έτσι πρέπει να καθόμαστε στις δημόσιες τουαλέτες για να προστατεύουμε την υγεία μας (βίντεο)

26-04-2017

Πολλές φορές είμαστε έξω και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάποια δημόσια τουαλέτα αμφιβόλου καθαριότητας. Όσο κι αν προσέχουμε, σε μια τουαλέτα την οποία χρησιμοποιούν δεκάδες ή εκατοντάδες άνθρωποι, τα μικρόβια και οι κίνδυνοι καραδοκούν. Πως μπορούμε λοιπόν να προστατευθούμε;

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να κάθονται στον αέρα, ώστε να αποφεύγουν να ακουμπήσουν τουλάχιστον το καπάκι της λεκάνης. Είναι όμως μόνο αυτό αρκετό;

Οι επιστήμονες Mitchell Moffit και Gregory Brown της ομάδας του Asap Science στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω δίνουν την απάντηση.

“Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο, αλλά σε ένα τυπικό σπίτι, το ξύλο κοπής στην κουζίνα έχει κατά μέσο όρο περίπου 200 φορές περισσότερα περιττώματα (!!!) από το κάθισμα της τουαλέτας”, λέει το Asap Science. “Ακόμα και το σφουγγάρι για τα πιάτα έχει 200.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας!”

Ένας γενικός κανόνας, όταν πρόκειται για δημόσιες τουαλέτες είναι ότι εάν φαίνονται καθαρές με το μάτι, είναι και καθαρές. Το ίδιο το κουβούκλιο της τουαλέτας, μπορεί να είναι καθαρότερο από ό,τι τα περισσότερα άλλα αντικείμενα στις δημόσιες τουαλέτες. Αν και βακτήρια, όπως το E.coli, μπορεί να επιβιώσουν στο κάθισμα της τουαλέτας επ’ αόριστον, από την στιγμή που δεν έχετε κάποια ανοικτή πληγή στο δέρμα που ακουμπάει στην λεκάνη, τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή το δέρμα δρα ως ένα εξαιρετικό φράγμα σε μικροοργανισμούς.

Πολλοί από εμάς έχουν την τάση να χρησιμοποιούν χαρτιά επάνω στο κάθισμα της λεκάνης στις δημόσιες τουαλέτες, για να μειώσει την επαφή με τα μικρόβια, αλλά πόσο ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος ακριβώς; “Ακόμα και το καζανάκι που θα τραβήξετε αναδεύει αερομεταφερόμενα βακτήρια, οπότε το χαρτί τουαλέτας είναι πιθανώς ήδη ελαφρώς μολυσμένο”, λένε οι επιστήμονες του Asap Science. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πιο πιθανό να προέλθει από ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών, που ακολουθείται από άγγιγμα στο στόμα, τα μάτια, ή σε άλλα ανοίγματα στο σώμα.

Παρά το γεγονός ότι το να αποφύγετε πλήρως τα μικρόβια είναι αδύνατο, καλύτερα να μην βάζετε χαρτί τουαλέτας στο κάθισμα της λεκάνης. Είναι προτιμότερο να αιωρείστε πάνω από το κάθισμα, από την στιγμή που φοβάστε τόσο πολύ για τα μικρόβια, αν και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για κάτι τέτοιο.

Διαφορετικά, το βίντεο από το Asap Science δείχνει ότι μπορείτε να καθίσετε χωρίς κανένα άγχος στις δημόσιες τουαλέτες, αρκεί να πλύνετε καλά τα χέρια σας και να αποφύγετε μετά να αγγίξετε άλλη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας, καθώς βγαίνετε έξω.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί το κινητό στην τουαλέτα
Τα μπουκάλια νερού είναι πια βρώμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας