Εξαγορά της Allergan από την AbbVIE για 63 δις: Το “deal” της χρονιάς

01-07-2019

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρει τον αντικαταστάτη του megablockbuster φάρμακου Humira, το οποίο σύντομα θα χάσει την αποκλειστικότητα του, η AbbVie προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας του Bottox Allergan για 63 δις.

Ο CEO της AbbVie, Richard Gonzalez θα είναι ο επικεφαλής της εταιρείας μετά από ένα αναμενόμενο κλείσιμο στις αρχές του 2020 και θα μείνει σε αυτή τη θέση μέχρι το 2023, όπου το Humira χάνει την αποκλειστικότητα του

Σύμφωνα με τον Gonzalez, το megadeal μεταξύ των δύο εταιρειών παρέχει άμεση και ανεξάρτητη επέκταση και το καλύτερο δυναμικό ανάπτυξης στον κλάδο. Η νέα εταιρεία θα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής φαρμάκων παγκοσμίως, με ηγετική θέση σε αρκετούς θεραπευτικούς τομείς, αναφέρει. Η AbbVie έχει εντοπίσει μειώσεις λειτουργικού κόστους της τάξης των 2 δις.

Για την Allergan, η εξαγορά αντιπροσωπεύει μία ευκαιρία φυγής για τους επενδυντές μετά από μερικά δύσκολα χρόνια, αναφέρει ο αναλυτής RBC κεφαλαιαγορών Randall Stanicky. Μετά από αρκετά προβλήματα, η μετοχή της εταιρείας έπεσε στα 115.73 δολλάρια στις αρχές του Ιουνίου από τα 330 δολλάρια, στα οποία βρέθηκε το καλοκαίρι του 2015. Το management της εταιρείας έχει δεχτεί έντονη κριτική για την δυσμενή κατάσταση, με αποκορύφωμα το αίτημα του Hedge Fund, Appaloosa, το οποίο ζητούσε να διαχωριστούν οι ρόλοι του chairman και CEO, τους οποίους κατέχει αυτή την στιγμή ο Brent Saunders. Η πρόταση φάνηκε να αποκτά υποστήριξη αλλά τελικά οι επενδυτές την καταψήφισαν. Ο Saunders πρόκειται να πάρει μία θέση στο συμβούλιο της εταιρείας μετά την εξαγορά της από την AbbVie μαζί με ένα ακόμη στέλεχος της Allergan.

Για αυτό τον λόγο, αναφέρει ο αναλυτής της Wolfe Research, Tim Anderson, ότι η συμφωνία παρέχει μία «κομψή έξοδο» στην Allergan καθώς πρόκειται για «ένα όνομα που έχει περάσει πολλά, με management το οποίο έχει απογοητεύσει πολλές φορές τους επενδυτές.»

Για την AbbVie από την άλλη μεριά, το deal θα σημάνει μεγάλη επέκταση και θα διευρύνει τους θεραπευτικούς τομείς στους οποίους στοχεύει. Η εταιρεία προετοιμάζεται εδώ και καιρό για τα επερχόμενα γενόσημα του Humira – το 2023 στις ΗΠΑ – θέτοντας σε πρώτο ρόλο R&D projects και αναζητώντας ευκαιρίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το 2015 προχώρησε στην εξαγορά της Pharmacyclics, αποκτώντας το Imbruvica, ένα φάρμακο για τον καρκίνο. Επίσης, το 2014, έφτασε κοντά στην εξαγορά της Shire, η οποία ανήκει πλέον στην Takeda, για 55 δις, αλλά οι νέοι αυστηροί κανόνες φορολογίας του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ μπήκαν εμπόδιο στην συμφωνία.

Παρότι η συμφωνία αποτέλεσε έκπληξη για την βιομηχανία, ο Tim Anderson, αναφέρει ότι υπάρχουν λόγοι από πίσω. Σύμφωνα με αυτόν η AbbVie έχει «να γεμίσει ένα μεγάλο κενό» με την απώλεια της αποκλειστικότητας του Humira, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι στόχοι στο ευρύτερο περιβάλλον την προκειμένη στιγμή. Η Allergan είναι «αρκετά μεγάλη», γράφει ο Anderson.

Η AbbVie αντιμετωπίζει ήδη ανταγωνισμό του Humira στην Ευρώπη παρόλο που με τα φάρμακα Skyrizi για την ψωρίαση και upadacitinib για την ρευματοειδή αρθρίτιδα συνεχίζει να κρατάει τα έσοδα ψηλά. Το Humira απέφερε σχεδόν 20 δις πέρυσι, ή αλλιώς το 61% των πωλήσεων της AbbVie ενώ η Allergan την περασμένη χρονιά πέτυχε πωλήσεις της τάξης των 15.8 δις δολλάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Gonzalez ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία δίνει στην AbbVie την ευκαιρία να διατηρήσει την θέση της χρησιμοποιώντας της πωλήσεις του Humira για να πληρώσει χρέη μέχρι να έρθουν τα γενόσημα. Περιγράφοντας το deal ως μία «απίστευτη ευκαιρία που δεν θέλαμε να χάσουμε», ο CEO της AbbVie δήλωσε ότι «το Humira ουσιαστικά αγοράζει αυτά που θα το αντικαταστήσουν μακροπρόθεσμα.»

Πηγή: Fiercebiotech

 

Διαβάστε επίσης:

Ένα στα τρία άτομα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού