Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξέδιδε παράτυπα παροχές ασθενείας

26-12-2016

Κύκλωμα που εξέδιδε παράτυπα παροχές ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξάρθρωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ασφαλιστικού ιδρύματος. Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα (τέσσερις υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο Αιγάλεω, υπάλληλος της Βουλής και τέσσερις ιδιώτες) ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται άλλη μία υπάλληλος και δύο συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση-νόθευση.

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από το έτος 2012 και κατάφεραν με ιδιαίτερα τεχνάσματα να αποκομίσουν, σε βάρος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τουλάχιστον 180.000 ευρώ. Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ως ασφαλισμένοι καθώς και τα προσωπικά στοιχεία άλλων ασφαλισμένων και ενός θανόντα, στα οποία είχαν πρόσβαση λόγω της ιδιότητάς τους, κατόρθωσαν να εκδώσουν παράτυπα, τουλάχιστον 219 παροχές ασθενείας, που αφορούσαν κυρίως αναλώσιμα υλικά.

Στη συνέχεια παρέμβαιναν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αντικαθιστώντας τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου με δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους πιστώνονταν τα χρήματα, ενώ μετά την πίστωση επενέβαιναν εκ νέου, επαναφέροντας τον αριθμό λογαριασμού του ασφαλισμένου.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια σε πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ψευδή βεβαίωση-νόθευση και απιστία σχετικά με την Υπηρεσία, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Πέμπτη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.