Εξάρτηση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια: Είναι διαταραχή λένε οι επιστήμονες

26-12-2016
Όλοι οι γονείς προβληματίζονται όταν βλέπουν τα παιδιά τους να κάθονται με τις ώρες μπροστά από τον υπολογιστή και να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο στα μάτια. Όπως λένε τώρα Κινέζοι επιστήμονες η έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή μπορεί να είναι εθιστική και επικίνδυνη.
 
Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι συνέπειες ενός τέτοιου εθισμού σε εφήβους και παιδιά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος αφού όσοι είναι εθισμένοι συχνά ξεχνούν ακόμα και να φάνε, να πιουν ή να κοιμηθούν.
 
Οι Κινέζοι ειδικοί τονίζουν πως ο εθισμός στον υπολογιστή αποτελεί διαταραχή. Έτσι, στην χώρα έχουν δημιουργηθεί ειδικά κέντρα απεξάρτησης όπου οι πάσχοντες περιορίζονται επί μήνες, ακολουθώντας αυστηρές θεραπείες.
Το φαινόμενο όμως αυτό απασχολεί και τους επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είναι ακόμα πιο έντονο.
 
Επίσημα, οι Αμερικανικοί Ιατρικοί σύλλογοι δεν θεωρούν την εξάρτηση από το διαδίκτυο πάθηση. Οι νέοι Αμερικανοί όμως βρίσκονται κολλημένοι στο διαδίκτυο ατελείωτες ώρες. Σίγουρα περισσότερες από αυτές που θεωρούν οι ειδικοί φυσιολογικές.
Ο εθισμός αυτός πολλές φορές ξεκινά πλέον από την νηπιακή ηλικία… όταν τα μικρά παιδιά παίρνουν στα χέρια τους για πρώτη φορά τα κινητά ή τα tablet των γονιών τους για να παίξουν.
 
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Yοuth and Adolescence έδειξε πως οι έφηβοι που ασχολούνται με βίαια παιχνίδια επιδεικνύουν πιο βίαια συμπεριφορά και έχουν αυξημένη τάση να τσακώνονται με συνομηλίκους και δασκάλους
Όπως είπε ο Δρ. Δημήτρης Α. Χριστάκης από το Παιδιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Σιάτλ στις Ηνωμένες Πολιτείες «οι ανήλικοι που παίζουν με τις ώρες βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχουν μεγαλύτερη τάση να ενεργούν βίαια και να μην εμφανίζουν ενσυναίσθηση»
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: