Ευλογιά των πιθήκων: Μειώνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη, αυξάνονται στην Αμερική – Έτοιμο το εμβόλιο

26-08-2022

Μείωση κατά 21% στα νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, κυρίως επειδή καταγράφεται μια επιβράδυνση της επιδημίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την ίδια ώρα πάντως παρατηρείται επιτάχυνση της επιδημίας στην αμερικανική ήπειρο.

Πιο αναλυτικά, στην αρχή της επιδημίας, τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονταν στην Ευρώπη και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος στην Αμερική. Αυτή η κατάσταση έχει αντιστραφεί: το 40% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη και το 60% στην Αμερική. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυξημένα κρούσματα εντοπίζονται ιδίως στη Λατινική Αμερική, όπου τα ανεπαρκή υγειονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια, πυροδοτούν την επιδημία.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου είχαν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο 44.464 κρούσματα και 13 από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ. Την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Στο μεταξύ, δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα τους: το Ιράν και η Ινδονησία.

Εμβόλια

Στο μεταξύ, η Bavarian Nordic, η δανέζικη εταιρεία που παρασκευάζει το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ΠΟΥ για να διευκολύνει τη διανομή του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το σκεύασμα της Bavarian Nordic (κυκλοφορεί με τις ονομασίες Jynneos στη Βόρεια Αμερική και Imvanex στην Ευρώπη), είναι ένα εμβόλιο για την ευλογιά, μια θανατηφόρα ασθένεια που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.