Flexitarians, όπως vegetarians αλλά με κρέας!

26-12-2016

Αποτελεί μία ακόμη διατροφική τάση η οποία είδε τα φώτα της δημοσιότητας το 2009, με την έκδοση του βιβλίου της διαιτολόγου Dawn Jackson Blatner (“The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life”). Ο όρος flexitarian είναι από μόνος του επεξηγηματικός: flex (ευέλικτος) και vegetarian (χορτοφάγος). Πρόκειται δηλαδή για μία διατροφή κυρίως χορτοφαγική, που όμως επιτρέπει μερικές ατασθαλίες με κρέας.

Αναλογιστείτε πόσες ημέρες την εβδομάδα περνάτε χωρίς να φάτε καθόλου κρέας; Συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο του κόκκινου κρέατος, αλλά πουλερικών, ψαριού και αλλαντικών. Ίσως αυτή τη στιγμή συνειδητοποιείτε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταναλώνετε κάθε μέρα κρέας. Στο άλλο άκρο της παραπάνω διατροφική συνήθειας βρίσκονται οι χορτοφάγοι οι οποίοι επιλέγουν φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια, η σόγια κάποια super- δημητριακά, και εν γένει ακολουθούν μία διατροφή πολύ πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Στο μέσο των 2 άκρων υπάρχει και η διατροφή flexeteriansim, όπου βασίζεται σε χορτοφαγικές επιλογές, χωρίς να απαγορεύεται το κρέας μία στο τόσο.

Πόσο συχνά τρώνε κρέας οι flexeterians; Η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος δεν ορίζεται αυστηρά. Οι Αρχάριοι αποφεύγουν το κρέας 2 με 3 ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι προχωρημένοι 3-4 φορές.

Με τι αντικαθιστούν το κρέας οι  flexiterainas; Όπως ήδη αναφέραμε το κρέας δίνει τη θέση του σε περισσότερα λαχανικά και φρούτα, σε σιτηρά ολικής άλεσης όπως η quinoa που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, με όσπρια και με προϊόντα σόγιας όπως το  tofu ή το tempeh.

Μήπως τελικά flexeterianism & Μεσογειακή διατροφή είναι το ίδιο; Εάν κανείς κοιτάξει λίγο προσεκτικότερα τη Μεσογειακή πυραμίδα της διατροφής θα παρατηρήσει πως στη βάση της για καθημερινή κατανάλωση συνίστανται όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα οποία καταναλώνει σε αφθονία ένας flexeterian. Ψηλότερα στην πυραμίδα, βρίσκονται για σπανιότερη κατανάλωση τα θαλασσινά και το κρέας. Άρα ο όρος flexeterian δεν περιγράφει κάτι καινούριο, αλλά αποτελεί ένα ωραίο περιτύλιγμα για να πεισθούν οι καταναλωτές πως η ισορροπημένη Μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πλέον υγιεινό πρότυπο δίαιτας.

 

Γιατί να γίνετε flexeterian; Κυρίως διότι πρόκειται για τη διατροφή που ακολουθούσαν οι προγονοί μας για περισσότερα από 2.000 χρόνια και ξεκλειδώνει το μυστικό της μακροζωίας. Πολλές μελέτες έχουν πλέον καταλήξει με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως εάν επιλέγετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σας διαιτολόγιο:

  • Ενδέχεται να χάσετε τα περιττά κιλά.
  • Προστατεύεται την καρδιά και τα αγγεία σας.
  • Μειώνετε την πίεση και τη χοληστερίνη.
  • Έχετε μικρότερο κίνδυνο για υψηλό ζάχαρο.
  • Θωρακίζεται τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
 

Είτε flexeterianism σημαίνει Μεσογειακό πρότυπο, είτε είναι το νέο διατροφικό tend σημασία έχει πως δεν πρόκειται για άλλη μία διατροφή που αποκλείει κάποια ομάδα τροφίμων, αλλά εσωκλείει όλες τις οδηγίες που τόσα χρόνια οι διαιτολόγοι προσπαθούν να εμφυσήσουν στους καταναλωτές. Flexeterianism ή Μεσογειακή διατροφή ή το κλειδί για μία ζωή χωρίς χρόνιες παθήσεις.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com