Φρούτα και λαχανικά: Το μυστικό της μακροζωίας

27-02-2017

Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει πολλά χρόνια; Να έχει μια μακρά και υγιή ζωή; Τώρα Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν κάτι που φανταζόμασταν εδώ και χρόνια. Πως τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας προσθέτουν χρόνια ζωής.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου (ICL) στη Βρετανία ανέλυσαν τα ευρήματα 95 κλινικών μελετών με σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, (IJE). Έδειξαν πως τα περισσότερα οφέλη στην υγεία παρέχουν 10 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αντί για τις 5 που συνιστούν οι περισσότεροι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί.

Οι 10 μικρομερίδες αντιστοιχούν σε 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν όλοι μας τρώγαμε αυτή την ποσότητα, κάθε χρόνο θα αποφεύγονταν παγκοσμίως 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρκίνο.

«Αν και πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι καλές,οι 10 είναι ακόμα καλύτερες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ DagfinnAune. Ακόμα όμως και περισσότερες από δύο μικρομερίδες να τρώει κάποιος, κάνει τη διαφορά στην υγεία του.

Στην πραγματικότητα, 2,5 μικρομερίδες (200 γραμμάρια) φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση συσχετίσθηκαν με μείωση κατά 16% του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοπάθειας, κατά 18% του κινδύνου για εγκεφαλικό, κατά 13% για άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά 4% για καρκίνο και κατά 15% για πρόωρο θάνατο.

Τα οφέλη από τις 10 μικρομερίδες ήταν ακόμα ισχυρότερα: ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια μειώθηκε κατά 24%, για εγκεφαλικό κατά 33%, για άλλα καρδιαγγεικά νοσήματα 28%, για καρκίνο 13% και για πρόωρο θάνατο κατά 31%.

Όλα αυτά αποδίδονται στις μειώσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στη διέγερση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και του ανοσοποιητικού, που επιφέρουν τα θρεπτικά λαχανικά των φρούτων και των λαχανικών.

Η ανάλυση,  έδειξε ακόμα ότι τα μεγαλύτερα οφέλη παρέχουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι), καθώς και τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά όπως τα φασόλια, τα καρότα και οι πιπεριές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Η αποχή μπορεί να κρύβει το μυστικό της μακροζωίας;
Μακροζωία: Όσοι προσφέρουν στην κοινωνία ζουν περισσότερο