Φρούτα: Γιατί να τα τρώτε και όχι να τα κάνετε χυμούς

φρούτα
06-01-2024

Τα φρούτα πρέπει να είναι στην καθημερινή μας διατροφή. Πολλές φορές… ιδίως για τα παιδιά, είναι πιο βολικό να τα κάνουμε έναν χυμό, γιατί έτσι θα τα καταναλώσουμε πιο εύκολα. Είναι όμως το φρούτο το ίδιο υγιεινό όταν το κάνουμε χυμό;

Πολύ απλά γιατί είναι πολύ καλύτερο να τρώμε ολόκληρο το φρούτο παρά να πίνουμε μόνο το χυμό του. Όταν παίρνουμε μόνο το χυμό ενός φρούτου στερούμαστε τις χορταστικές και πολύτιμες για τις λειτουργίες του οργανισμού φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, οι έτοιμοι χυμοί του εμπορίου περιέχουν συνήθως συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα.

Φρούτα ολόκληρα και όχι σε χυμό

Το ολόκληρο φρούτο είναι η καλύτερη επιλογή; Συγκριτικά με το χυμό ναι, γιατί παίρνουμε όλες τις βιταμίνες (πολλές από τις οποίες είναι στη φλούδα του φρούτου) και τις φυτικές ίνες που εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία του εντέρου και μας χορταίνουν. Το μειονέκτημα του φρούτου, που συνήθως το τρώμε ως σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα, είναι πως λόγω των σακχάρων που περιέχει ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος. Μετά πέφτει εξίσου απότομα, με αποτέλεσμα έντονη πείνα. Αν συνδυάσουμε το φρούτο με μια μικρή ποσότητα υδατάνθρακα και πρωτεΐνης, π.χ. ξηρούς καρπούς ή μία κουταλιά φιστικοβούτυρο, τότε έχουμε ένα απόλυτα θρεπτικό συνδυασμό.

Τα smoothies περιέχουν ολόκληρο το φρούτο συν κάποια λαχανικά, οπότε ο συνδυασμός τους είναι ο ιδανικός. Μπορεί επίσης να περιέχουν πρωτεΐνη σε κάποια μορφή, π.χ. αλεσμένους ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά. Η παγίδα που πρέπει να ξεπεράσετε είναι η ποσότητα. Ένα μεγάλο ποτήρι smoothie μπορεί να σας δώσει έως και 500 θερμίδες οπότε κατευθείαν γίνεται ένα πολύ παχυντικό σνακ. Ένα μικρό ποτήρι όμως είναι η ιδανική πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων μέσα στη μέρα σας. Οι χυμοί αυξάνουν ταχύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επειδή απορροφώνται πιο γρήγορα.

Επομένως, η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου (ακόμα καλύτερα με τη φλούδα του, αν τρώγεται) είναι πιο ωφέλιμη, καθώς έτσι ο οργανισμός λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φρούτα: Ποια έχουν την βιταμίνη C που χρειαζόμαστε τον χειμώνα