Φρουζής: Greek statistics τα 90.000 ευρώ για τα φάρμακα ανασφάλιστων

26-12-2016

Κάτω από 90.000 ευρώ στοίχισε η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων το μήνα Ιούλιο όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Κωνσταντίνος Φρουζής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Σύνδεσμο των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων το υπουργείο Υγείας. Ο κος Φρουζής, αμφισβητώντας κατηγορηματικά αυτό το νούμερο το απέδωσε στη «μαγεία» των greek statisks. Μάλιστα είπε φλεγματικά, ότι τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας είναι σχεδόν όλοι υγιείς,  καταδεικνύοντας ότι η εργασία τελικά κάνει κακό στην υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων που έγινε υποχρεωτική με υπουργική απόφαση από τον Ιούνιο και καθ’ υπόδειξη της τρόικας, είχε προβλεφθεί γύρω στα 100 εκατομ. το εξάμηνο. Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που προξενεί όντως απορία. Ακόμη και θεωρώντας ως δεδομένο ότι δεν έχει επικοινωνηθεί ικανοποιητικά το μέτρο λόγω μάλιστα και θερινής περιόδου, η απόσταση των 90.000 ευρώ το μήνα από τα περίπου 16 εκατομ των αρχικών εκτιμήσεων δείχνει ή ότι κάτι δεν πάει καθόλου, μα καθόλου καλά.

Ο καθηγητής των οικονομικών της Δημόσιας Υγείας κος Κυριόπουλος σε συνέντευξή του στο Healthview, αναφερόμενος στο θέμα, χαρακτήρισε το νούμερο δραματικά μικρό. τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία οι άνθρωποι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα στη χώρα μας είναι περίπου 3 εκατομμύρια. Ο κος Κυριόπουλος απέδωσε το νούμερο και σε μια πολύ σοβαρή παράμετρο που έχει να κάνει με τις κοινωνικές διακρίσειςς (social discrimination), που υφίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που απαιτείται μέχρι τη πρόσβαση στο φάρμακο.

Σε αυτά να προσθέσουμε και τις υπόνοιες κάποιων, ότι οι ανασφάλιστοι καταχωρούνταν στους κωδικούς των παλιών ταμείων τους, δίνοντας μία εσφαλμένη τελική εικόνα.

Από την άλλη υπάρχουν καθημερινές καταγγελίες από συλλόγους αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις ανασφάλιστων ασθενών που αναφέρουν ότι εάν και πηγαίνουν στα νοσοκομεία προκειμένου να περάσουν από τη διαδιακσία για να πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται τελικά δεν καταφέρνουν εξαιτίας διαφόρων προσχωμάτων από τη μεριά των νοσοκομείων να τα προμηθευτούν .

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων «μπάζει» από παντού ακολουθώντας τη γνωστή ρήση ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Συνήθως δε σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το δεύτερο.