Φρουζής: τίποτε δε θα γίνεται πίσω από τις κουρτίνες

26-12-2016

Με τη δημοσιοποίηση του ΑΦΜ, του ονόματος του γιατρού και το ύψος και το είδος της αμοιβής που θα έχει κάθε με κάθε εταιρεία, σκοπεύει ο ΣΦΕΕ να επανακτήσει το κύρος την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στις σχέσεις που έχει, με την ιατρική κοινότητα.

Τίποτα “νόστιμο” δε θα γίνεται πίσω από τις κουρτίνες είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κος Φρουζής, παρουσιάζοντας αυτή την πρωτοβουλία του Συνδέσμου, παρουσία και του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη. Επισήμανε δε, ότι ο “κώδικας διαφάνειας”,  θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, στη συνεργασία μεταξύ εταιρείων και επαγγελματιών υγείας.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ελήφθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορά τόσο πολυεθνικές εταιρείες όσο και εγχώριες.

Τον “κώδικα διαφάνειας” των φαρμακευτικών εταιρειών, θα στηρίξει και το υπουργείο Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία θα γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχείων, ούτως ώστε να μη μπαίνει εμπόδιο ο παράγοντας των προσωπικών δεδομένων. Έτσι από τη στιγμή που θα είναι θεσμοθετημένη και νομοθετικά η δημοσιοποίηση των στοιχείων, θα είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόνισε ο κος Βορίδης υπογραμμίζοντας, ότι θα πρέπει πια να επέλθει αποενοχοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδιακασίες, οπότε τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τις συνεργασίες των γιατρών με εταιρείες που θα αφορούν το 2015 αναμένεται να τα δούμε ανηρτημένα διαδικατυακά στις αρχές του 2016.