Γ. Μπασκόζος: Να περιορίσουμε τη λίστα με τα ΜΗΣΥΦΑ

26-12-2016

“Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, όλα δια χειρός φαρμακοποιού” δηλώνει στο Healthview μετά και από το θόρυβο που προκλήθηκε από την ενδεχόμενη απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κος Γιάννης Μπασκόζος.

Η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς για την απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, που ξεσήκωσε τους φαρμακοποιούς να τους έχει κάνει να δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, απηχεί τις θέσεις του ΟΟΣΑ και των θεσμών σύμφωνα με το γενικό γραμματέα. Ο κος Μπασκόζος υπογραμμίζει στο Healthview ότι ακόμη όμως και εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν τρόποι να αμβλυνθούν οι συνέπειες. Επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κος Μπασκόζος, μιλάει για το κόλπο της ονομασίας των φαρμάκων που “βαπτίζονται” ΜΗΣΥΦΑ για να μην αποζημιώνονται από τα δημόσια ταμεία επιβαρύνοντας τις τσέπες των ασφαλισμένων παρότι αποδεδειγμένα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και παρενέργειες. Η σωστή επιστημονική πρακτική υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας είναι, τα φάρμακα να τα γράφουν οι γιατροί και να εκτελούν τις συνταγές οι φαρμακοποιοί. Είναι στη βούληση αλλά και στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να βρει τρόπους να περιορίσει τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ.

 Ακόμη ο κος Μπασκόζος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthview προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει τέλος στην καρριέρα αρκετών διοικητών του ΕΣΥ κάνοντας λόγο για διοικήσεις νοσοκομείων που υπονομεύουν και δυσφημούν το έργο της κυβέρνησης, ενώ τέλος διαμηνύει ότι εαν συνεχίσει το ΕΣΥ με αυτό τον “κουτσουρεμένο αντιμνημονιακό προϋπλογισμό”  θα είναι τρομερά δύσκολο, για το δημόσιο σύστημα Υγείας να επιβιώσει.
 
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας στο Healthview εδώ.